Testy ruskej novinky sa končia fiaskom. Ospevovaná raketa nepreletí ani 35 km, tvrdia USA

Nová ruská raketa na jadrový pohon, ktorá má podľa skorších vyhlásení Kremľa prakticky neobmedzený dosah, neprešla testami a doletela do vzdialenosti nanajvýš 35 kilometrov. Napísal to v pondelok web americkej televízie CNBC s odvolaním sa na informácie spravodajských služieb USA.

22.05.2018 13:17
raketa Sarmat Foto:
Grafické zobrazenie možného smeru letu novej ruskej rakety na jadrový pohon.
debata (359)

Prezident Vladimir Putin v marcovom posolstve poslancom ruského parlamentu prezentoval široký register nových strategických zbraní, ktoré podľa neho žiadna iná armáda na svete nemá.

Ruský prezident oznámil, že koncom minulého roka ruská armáda úspešne vyskúšala nový typ balistickej rakety na jadrový pohon. Raketa má neobmedzený dolet a jej letová dráha je nepredvídateľná. „Nikto na svete také rakety nemá,“ zdôraznil prezident.

Podľa CNBC bola nová zbraň testovaná štyrikrát v období medzi vlaňajším novembrom a tohtoročným februárom.

Dlhý vývoj

Pri každom z pokusov sa zrútila a dokázala preletieť maximálne 35 kilometrov. O riziku zamorenia pri páde rakety s jadrovým motorom sa informácia spravodajských služieb nezmieňuje, uvádza televízia.

Prezentácia novej rakety.

Revolučnú zbraň Rusi vyvíjajú od roku 2000, oznámili americkej televízii experti. Pri štarte používa klasický spaľovací motor, ktorý za letu prepína na jadrový pohon.

Do roku 2020?

Táto operácia sa údajne pri testoch nepodarila, motor na jadrový pohon zlyhal a raketa sa zrútila. Skúšky boli údajne vykonané na priamy pokyn z Kremľa napriek varovaniu odborníkov, že systémy ešte nie sú na testy pripravené.

Ďalšiu skúšku ruská armáda vykoná tento rok v lete a zbraň má byť zaradená do výzbroje do roku 2020, uviedla CNBC.

359 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #armáda #raketa #Vladimir Putin