Ruský exminister financií Kudrin sa stal šéfom štátnych kontrolórov

Ruskí poslanci schválili vymenovanie bývalého ministra financií Alexeja Kudrina za šéfa účtovnej komory. Tá v Rusku plní podobnú úlohu ako Najvyšší kontrolný úrad v Slovenskej republike. Na čele tejto inštitúcie sa niekdajší minister mieni venovať hlavne potláčaniu korupcie a jej prevencii, informovali miestne médiá.

22.05.2018 17:53
Russia Government Foto: ,
Bývalý ruský minister financií Alexej Kudrin hovorí počas rokovania Štátnej dumy, v Moskve v Rusku v utorok 22. mája 2018.
debata (2)

Za Kudrina, ktorého do funkcie navrhla vládna strana Jednotné Rusko a potom nominoval prezident Vladimir Putin, hlasovalo 264 zákonodarcov. Proti ich bolo 43 (z toho 42 komunistov a jeden nezávislý poslanec), ďalších 43 poslancov sa hlasovania zdržalo.

Vodca nacionalistov v snemovni Vladimir Žirinovskij navrhol funkciu zveriť opozícii, komunistický poslanec Nikolaj Kolomejcev zase pochyboval o Kudrinoej nestrannosti. „Všetky dôležité funkcie obsadila pravicová, liberálna oligarchia z daňových rajov,“ vyhlásil.

Predseda snemovne Vjačeslav Volodin v pondelok podľa denníka Kommersant prejednával so svojimi dôverníkmi medzi poslancami variant, že nebudú za Kudrina hlasovať, aby nevznikol dojem, že sa bývalý minister teší bezvýhradnej podpore Jednotného Ruska. „Nebude jednohlasné hlasovanie, aby vždy zostala možnosť vyjadriť výhrady,“ uviedol k tomuto rozhodnutiu nemenovaný zdroj denníka.

Odišiel z vlády

Účtovná komora má dohliadať na rozpočet, ale má len málo reálnych právomocí. Liberálny ekonóm Kudrin si v kresle ministra financií vyslúžil svojimi opatrnými krokmi rešpekt západných investorov, ale vládu opustil v roku 2011 po verejnom spore s vtedajším prezidentom a terajším premiérom Dmitrijom Medvedevom.

Kudrin, ktorý bol ministrom financií od mája 2000, bol v septembri 2011 prakticky donútený odstúpiť, keď vyhlásil, že kvôli rozporom s Medvedevom ohľadom zvyšovania vojenských výdavkov s ním nechce byť v jednej vláde. Stalo sa tak potom, čo Putin a Medvedev dali najavo, že si chcú vymeniť funkcie prezidenta a premiéra.

Bývalému ministrovi sa okrem iného pripočítajú zásluhy o vytvorenie rezervných fondov, ktoré Rusku pomohli bez veľkých otrasov prečkať krízu. Ako národohospodár tvrdil, že západné sankcie poškodili ruskú ekonomiku podobne ako pád cien ropy.

Kudrinovo meno sa často objavuje v špekuláciách, kto by mohol Medvedeva na čele vlády raz vystriedať.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #zostavovanie vlády