Možno, azda, hovorí Trump o schôdzke s Kimom

Klesá s blížiacim sa historickým dátumom ochota Donalda Trumpa a Kim Čong-una stretnúť sa? Schôdzka šéfa Bieleho domu a severokórejského diktátora by sa mala uskutočniť už 12. júna v Singapure.

23.05.2018 16:04 , aktualizované: 17:45
debata (15)
Americký prezident Donald Trump si nie je istý,... Foto: SITA/AP, Andrew Harnik
Trump Americký prezident Donald Trump si nie je istý, či sa historická schôdzka so severokórejským diktátorom Kim Čong-unom uskutoční.

"Uvidíme, čo sa stane,“ povedal Trump pre médiá, keď prijímal juhokórejského prezidenta Mun Če-ina. Podľa neho existuje veľmi výrazná šanca, že sa summit neuskutoční, prípadne, že sa jeho dátum posunie.

"Niekedy idete do dohôd, ktoré sú na sto percent isté, a neuskutočnia sa. Skúšate dohody, ktoré nemajú šancu, a podaria sa, niekedy sa podaria jednoducho. Sú tu určité podmienky, ktoré chceme, a keď ich nedosiahneme, nebude ani stretnutie,“ uviedol americký prezident.

Nepripravený na summit?

"Trump sa možno stiahne. Ani on, ani americká strana nie sú na summit pripravení,“ reagoval pre Pravdu zo Soulu David Pinkston, expert na medzinárodne vzťahy z Troyskej univerzity. "Trump sa vôbec nehodí do Bieleho domu. Je impulzívny a nemá ustálenú stratégiu. Mnoho predstaviteľov vlády tvrdo pracuje na tom, aby sa summit uskutočnil a aby bol úspešný. Ale zdá sa, že Trump a jeho najbližší poradcovia precenili pravdepodobnosť pozitívneho výsledku stretnutia. Je nerealistický scenár, keď očakávali, že Severná Kórea bude rýchlo súhlasiť s denuklearizáciou a aj to hneď vykoná. Ak si to uvedomujú len teraz, je to ďalší prípad extrémnej nekompetentnosti a rozsahu krízy amerického líderstva,“ myslí si Pinkston.

Pravdepodobne už zajtra by Severná Kórea mala za prítomnosti zahraničných novinárov uzavrieť svoju atómovú testovaciu strelnicu v Pchunggje. Už skôr Pchjongjang uviedol, že stopol skúšky jadrových zbraní a balistických rakiet. Prišlo to však po dlhom období testov, keď sa vlani dokonca zdalo, že Severná Kórea a USA smerujú ku konfliktu. Obe strany však aj za veľkého úsilia juhokórejského prezidenta Muna pristúpili k diplomacii.

Ak teraz Trump hovorí o podmienkach pre severokórejský režim, nie je úplne jasné, čo tým myslí. Nedávno jeho poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton vyhlásil, že KĽDR sa musí vzdať všetkých jadrových zariadení ešte predtým, ako by získala z prípadnej dohody s USA nejaké záruky a výhody.

Zložitý konflikt z nepochopenia

To je však pre Kima očividne neprijateľné. Už pred Boltonovými slovami KĽDR zrušila plánovanú schôdzku s vysokopostavenou delegáciou zo Soulu. Pchjongjang nie je spokojný, keď Južná Kórea a USA pokračujú v spoločných vojenských cvičeniach.

„KĽDR to vníma ako zásadnú provokáciu. Pchjongjang preto vyhlásil, že sa jednostranne nevzdá jadrových zbraní. Trump sa teraz snaží znižovať očakávania tým, že naznačuje, že by sa summit mohol konať neskôr a že denuklearizácia bude postupná. Vytvára priestor na prípadné presunutie alebo zrušenie schôdzky,“ uviedla pre Pravdu odborníčka na americkú zahraničnú politiku Maria Ryanová z Nottinghamskej univerzity. "Zdá sa však, že USA stále chcú, aby sa stretnutie uskutočnilo. Je to však zložitý konflikt a obe strany často bojujú s tým, že sa navzájom nechápu. Veľmi ľahko to môže narušiť pokrok, ktorý sa podarilo dosiahnuť v posledných mesiacoch,“ pripomenula Ryanová.

"Ciele oboch strán sú veľmi vzdialené, aby bolo jasné, ako dokážu dosiahnuť úspešný kompromis. Ale Trump aj Kim už investovali osobný kapitál do prípravy summitu, takže sa zdá, že obaja uprednostňujú, aby sa uskutočnil,“ reagoval aj odborník na východnú Áziu Edward Griffith z Stredolancashir­skej univerzity v anglickom Prestone. "Závisí to však aj od toho, ako Trump zvládne diplomatické snahy pred summitom. USA zatiaľ neriadili proces, ktorý k schôdzke viedol. A Trumpova vláda nemá jasnú stratégiu, ktorá by to zmenila,“ uviedol pre Pravdu Griffith.

Pompeo: USA odstúpia od rozhovorov s KĽDR, ak nedôjde k ‚správnej‘ dohode

Spojené štáty odstúpia od jadrových rozhovorov so Severnou Kóreou, ak sa nedosiahne „správna“ dohoda, vyhlásil v stredu americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo.

Šéf americkej diplomacie pred výborom pre zahraničné vzťahy Snemovne reprezentantov uviedol, že „zlá dohoda“ nepripadá do úvahy. „Ak nebude na stole správna dohoda, zdvorilo odídeme,“ citovala Pompea agentúra Jonhap.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una