Egyptského novinára odsúdili na desať rokov väzenia

Egyptský vojenský súd poslal na desať rokov za mreže egyptského novinára Ismáíla Alexandráního, ktorý na voľnej nohe písal o nepokojoch na Sinaji.

22.05.2018 22:59
debata (3)

Podľa súdu reportér šíril lživé informácie a bol členom bližšie nespresnenej zakázanej skupiny. Proti rozsudku sa môže odvolať, informovala agentúra AP.

Alexandrání bol zadržaný po návrate do Egypta v roku 2015 po tom, čo v Berlíne prednášal o nepokojoch na Sinajskom polostrove. V Egypte novinár pracoval pre niekoľko denníkov.

Sinajský polostrov je dlhodobo dejiskom stretov medzi egyptskou políciou a armádou na strane jednej a islamskými radikálmi na strane druhej. Napätie v regióne sa znásobilo v roku 2013 po zosadení prezidenta Muhammada Mursího z teraz zakázaného Moslimského bratstva.

Sísí: Sinaj je hniezdo teroristov

Súčasný prezident Abdal Fattáh Sísí v roku 2014 po bombovom útoku, ktorý si vyžiadal 33 ľudských životov, vyhlásil na Sinaji výnimočný stav a polostrov označil za „hniezdo terorizmu a teroristov“.

Vlani v novembri pri teroristickom útoku ozbrojencov napojených na teroristickú organizáciu Islamský štát (IS) v mešite v severosinajském Bir al-Abdu zabili vyše 300 ľudí. Išlo o najhorší teroristický útok v dejinách Egypta. Vo februári Káhira oznámila, že proti radikálom na Sinaji a v častiach delty Nílu a Západnej púšte pri hranici s Líbyou spustila rozsiahlu protiteroristickou operáciu. Podľa agentúry AP egyptské úrady do značnej miery spravodajcom Sinaj zneprístupnili.

V uplynulých rokoch bolo v krajine niekoľko novinárov uväznených, a to na základe pomerne všeobecne formulovaných zákonov, ktoré kriminalizujú šírenie lživých informácií. Podľa ochrancov ľudských práv sa vláda prezidenta Sísího takto snaží umlčať disent.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #súd #novinár #sinaj