Austrálsky arcibiskup vinný z krytia pedofílie odstúpil

Austrálsky arcibiskup Philip Wilson, ktorého súd v utorok uznal vinným zo zatajenia sexuálneho zneužívania detí jedným kňazom, odstúpil. Wilson to podľa agentúry Reuters povedal vo vyhlásení zaslanom médiám. Arcibiskup z Adelaide je najvyššie postaveným duchovným rímskokatolíckej cirkvi stíhaným za nečinnosť v prípade sexuálneho zneužívania. Kvôli podobnému škandálu v utorok biskupstvo v čilskom meste Rancagua suspendovalo 14 kňazoch.

23.05.2018 07:04
Australia Church Abuse Foto:
Austrálsky arcibiskup Philip Wilson (uprostred).
debata

Wilson v e-maile uviedol, že verdikt súdu stále skúma. „Medzitým je vo svetle rozhodnutí (súdu) vhodné, aby som sa vzdal svojich povinností arcibiskupa,“ uviedol Wilson.

Šesťdesiatsedem­ročný arcibiskup bol uznaný vinným, že kryl vážny kriminálny čin iného člena cirkvi. Bol ním kňaz James Fletcher, ktorý deti zneužíval v 70. rokoch. Roku 2004 bol usvedčený a odsúdený na osem rokov väzenia za zneužitie deviatich detí. Zomrel vo väzení v roku 2006. Wilson na súde vyhlásil, že o činoch dotknutého kňaza nevedel, súd ale uveril svedkovi, ktorý tvrdil opak. O výške trestu má rozhodnúť v júni, Wilsonovi hrozia dva roky väzenia.

Rímskokatolíckou cirkvou otriasajú v posledných rokoch škandály spojené s pedofíliou vo viacerých krajinách. Pápež František v minulosti opakovane vyzýval k prísnemu potrestaniu tých, ktorí sa dopustia sexuálneho zneužívania maloletých. Vydal tiež dekrét umožňujúci odvolávanie biskupov, ktorí nebudú rázne riešiť prípady sexuálneho zneužívania maloletých katolíckymi kňazmi.

Najnovší je prípad 34 čílskych biskupov, ktorí ponúkli minulý týždeň rezignáciu kvôli zneužívaniu mladistvých a nečinnosti čílskej katolíckej hierarchie. Pápež biskupov obvinil, že ničili dôkazy o sexuálnom zneužívaní a tlačili na právnikov, aby obvinenia zľahčovali. Tým podľa neho vážne pochybili, pretože nechránili deti pred pedofilnými kňazmi.

V utorok biskupstvo v meste Rancagua v centrálnej časti krajiny oznámilo, že pozastavuje činnosť 14 kňazom zapleteným podľa neho do iného škandálu ohľadom sexuálneho zneužívania. Podľa svedkyne, ktorá minulý týždeň vystúpila v čilskej televízii, boli títo kňazi súčasťou skupiny, ktorá si hovorila „rodina“ a venovala sa nevhodným sexuálnym praktikám a zrejme aj zneužívala mladistvých.

debata chyba
Viac na túto tému: #pedofilný škandál #zneužívanie detí kňazmi