Na plážach v Katalánsku sa začali objavovať žlté kríže

Katalánski separatisti našli ďalší spôsob, ako vyjadriť solidaritu s politikmi, ktorí sú pre snahy o nezávislosť regiónu vo väzení. Na plážach, ktoré čoskoro zaplavia turisti, rozmiestňujú žlté kríže s nápismi Demokracia či Sloboda. V pondelok pritom niekoľko aktivistov utrpelo ľahké zranenia po tom, čo došlo k stretom so zástancami jednotného Španielska, informoval španielsky denník El Mundo.

23.05.2018 07:53
debata

„Ako radnica sa snažíme, aby všetci mohli slobodne vyjadriť názor. A kým nenastane konflikt, nech manifestujú,“ povedala denníku Blanca Arbellová, starostka mesta Canet del Mar v provincii Barcelona. Práve na pláži tohto mesta sa incident v pondelok odohral. Asi dvadsiatka radikálov so zakrytými tvárami popoludní prišla na pláž, kde boli umiestnené žlté kríže, a začala ich vyťahovať. Pritom sa stretli so separatistickými aktivistami.

Žlté kríže sa v posledných týždňoch objavili aj na ďalších katalánskych plážach, vrátane tých, ktoré ležia na turistami obľúbenom pobreží Costa Brava. V nedeľu napríklad umiestnili do piesku aktivisti desiatky krížov v letovisku Llafranc v provincii Girona.

Od minulej jesene, keď španielsky súd poslal do väzby katalánskych aktivistov a neskôr Madridom zosadených ministrov regionálnej vlády, vyjadrujú Katalánci s nimi solidaritu žltými stužkami. Tie vyvesujú na rôznych miestach, sú napríklad aj na kreslách v regionálnom parlamente, kde by mali sedieť separatistickí poslanci, ktorí sú vo väzbe.

Žlté stužky nosia na chlopniach tamojší politici, napríklad predseda regionálneho parlamentu Roger Torrent či nový katalánsky premiér Quim Torre. Žltú stužku máva pri zápasoch anglickej ligy aj bývalý hráč FC Barcelona a terajší tréner tímu Manchester City Josep „Pep“ Guardiola.

Vlani v novembri napríklad nasvietila barcelonská radnica na žlto dvadsiatku mostov v meste. Pred mesiacom, keď slávili Katalánci sviatok svätého Juraja, išli predajcom na odbyt najviac práve žlté ruže.

debata chyba
Viac na túto tému: #Katalánsko