Zabili sme 15 ruských okupantov, tvrdí Kyjev. Separatisti hovoria o použití sily proti civilom

Proruské sily v Donbase utrpeli v utorok ťažké straty, informovalo v stredu tlačové oddelenie ukrajinskej vládnej Operácie spoločných síl (OOS).

23.05.2018 17:04
Ukrajina Donbas Foto: ,
Boje na Donbase sa v posledných hodinách zostrili.
debata (383)

„Podľa správ rozviedky ukrajinské sily zabili 15 ruských okupantov a desať ďalších zranili,“ uviedol predstaviteľ tlačového oddelenia OOS podplukovník Viktor Šubec, ktorého citovala agentúra UNIAN.

Tlačové oddelenie OOS ešte predtým informovalo, že za posledných 24 hodín zahynul v Donbase jeden ukrajinský vojak a traja utrpeli zranenia. Ďalej uviedlo, že v spomínanom časovom období proruské sily podnikli v Donbase 49 útokov na ukrajinské pozície.

V sektore mesta Luhansk ostreľovali obec Stanycja Luhanska a snažili sa oslabiť obranné línie pri obci Trojicke. V sektore mesta Horlivka útočili pri dedinách Travneve, Zajceve a Pivdenne. V sektore mesta Doneck útočili pri mestách Avdijivka a Krasnohorivka a obci Opytne. Situácia sa zhoršila aj v sektore mesta Mariupol, najmä pri obciach Talakivka, Voďane a Šyrokyne, dodalo tlačové oddelenie OOS.

Zacharčenko: Genocída, tragédia

Podľa najvyššieho predstaviteľa samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexandra Zacharčenka je ukrajinský režim na čele s prezidentom Petrom Porošenkom zodpovedný v Donbase za „najväčšiu tragédiu“ od druhej svetovej vojny. Jeho slová zazneli v utorok na zasadnutí ľudového tribunálu, ktorý vyšetruje zločiny Porošenkovho režimu proti ukrajinským civilistom, informovala agentúra TASS.

Zacharčenko označil vojnu v Donbase za genocídu. Podľa jeho slov nejde len o použitie vojenskej sily proti civilistom, ale aj o finančnú, hospodársku a dopravnú blokádu i opatrenia zamerané na odopieranie prostriedkov potrebných na život miestnym obyvateľom.

Civilné straty

Donecká tlačová agentúra (DAN) s odvolaním sa na Ruslana Jakubova, zástupcu DĽR v Spoločnom centre pre kontrolu a koordináciu (JCCC) v Donbase, medzitým informovala, že v utorok pri výbuchu granátu v autobuse v meste Debaľceve zomrelo jedno dieťa a tri ďalšie utrpeli zranenia.

Deti vo veku 14–16 rokov sa viezli zo školy domov a jedno z nich malo v batohu granát, ktorý explodoval, dodal Jakubov.

383 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Donbas #Alexander Zacharčenko