Vláda protestu dostala v Ríme svoju hlavu

Taliansky prezident si po dvoch dňoch váhania predvolal nominanta rodiacej sa populistickej koalície a poveril ho zostavením vlády. Verejnosti prakticky neznámeho právnika Giuseppe Conteho (53) hlave štátu za budúceho premiéra v pondelok navrhlo protisystémové Päťhviezdičkové hnutie (M5S) a krajne pravicová Liga.

23.05.2018 19:44
Sergio Mattarella Giuseppe Conte Foto: ,
Taliansky prezident Sergio Mattarella (vľavo) včera v Ríme prijal kandidáta na premiéra Giuseppeho Conta.
debata (1)

Obe euroskeptické strany, ktoré sa minulý týždeň dohodli na vytvorení spoločnej vlády, potvrdili, že trvajú na tom, aby mandát na zostavenie vlády dostal ich vyvolenec.

„Conte bol a jednoznačne zostáva premiérskym kandidátom Päťhviezdičkového hnutia,“ vyhlásil pred podvečerným prijatím Conteho u prezidenta predseda M5S Luigi Di Maio. „Dnes sa začína tretia republika. Vravel som to, sľúbil som to,“ ohlásil začiatok novej éry v Taliansku. Prvou republikou Taliani označujú obdobie od vojny po 90. roky minulého storočia, keď sa po gigantickom korupčnom škandále zrútil dovtedajší politický systém a začala sa tzv. druhá republika trvajúca až doteraz. „Samozrejme, že rozhoduje prezident, ale keď už bol (Conte) pozvaný…“ dal najavo svoje presvedčenie o poverení Conteho líder M5S.

Aj šéf Ligy Matteo Salvini potvrdil, že jeho strana sa nevzdáva spoločného nominanta. Možnosť, že by sa premiérom stal Di Maio, ktorého hnutie získalo v marcových voľbách viac hlasov než Liga, kategoricky vylúčil. Za jedinú alternatívu k vláde jeho Ligy s M5S označil predčasné voľby.

Protestná vláda

Obe strany, ktoré vo voľbách profitovali vďaka protestným hlasom, majú dohromady 352 zo 650 poslancov a 170 z 315 sená­torov, čo znamená pohodlnú väčšinu. Podľa televízie RAI by obe komory mohli novej vláde vysloviť dôveru už na budúci týždeň. Pravda, všetko závisí od toho, či hlava štátu schváli zloženie 65. povojnového kabinetu, ktoré mu navrhne Conte.

Prezident Sergio Mattarella v uplynulých dňoch zvažoval, či má na čelo vlády vymenovať človeka, ktorý vo svojom životopise zjavne preháňal o svojich angažmán na viacerých renomovaných svetových univerzitách. Hlava štátu tiež vníma skepticky ekonomické plány rodiacej sa koalície. Tá sa totiž chystá oživiť hospodárstvo pomocou zvýšenia štátneho dlhu a odklonu od úsporných opatrení predpísaných Európskou úniou, čo v uplynulých dňoch nebezpečne rozkolísalo finančné trhy.

Podľa talianskych médií Mattarellu znepokojuje aj možnosť, že politicky neskúsený Conte, ktorý sa dosiaľ nikdy neuchádzal o volenú verejnú funkciu, bude iba bábkou v rukách dua Di Maio – Salvini a nástrojom na uskutočňovanie ich populistických vízií. Di Maio sa tieto obavy pokúsil rozptýliť. „Bude silným politickým premiérom,“ povedal o Contem, ktorý už istý čas v zákulisí spolupracoval s M5S a zostavil aj právnu časť programu hnutia. Di Maio s Contem pôvodne rátal ako s budúcim ministrom práce a sociálneho zabezpečenia. Keď sa však líder M5S so Salvinim nedokázal dohodnúť, kto z nich má byť premiérom, navrhol ako kompromisného kandidáta Conteho.

Lídri Ligy a M5S budú zrejme ministri

Di Maio a Salvini podľa médií tiež budú vo vláde. Di Maio sa chystá na rezort práce a sociálneho zabezpečenia, aby presadil jeden z hlavných volebných sľubov Päťhviezdičkového hnutia – zavedenie všeobecného základného príjmu pre chudobných vo výške 780 eur. O Salvinim sa špekuluje ako o budúcom ministrovi vnútra, keďže sľuboval drastické obmedzenie imigrácie. Salvini naznačil, že za ministra hospodárstva chce presadiť 81-ročného euroskeptického ekonóma Paola Savonu, čo vyvolalo nové znepokojenie na finančných trhoch.

Savona označil vstup Talianska do eurozóny za „historickú chybu“ a navrhuje vypracovať „plán B“, ktorý by krajine v prípade potreby umožnil opustiť menový blok. Zdroj z okruhu hlavy štátu pre agentúru Reuters povedal, že Mattarella by bol veľmi nerád, keby sa ministrom hospodárstva stal euroskeptik a proti Savonovi by zvažoval použitie prezidentského práva veta.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #zostavovanie vlády #Giuseppe Conte