USA zrušili pozvanie pre Čínu na medzinárodné vojenské cvičenie

Americké ministerstvo obrany v stredu oznámilo, že zrušilo pozvanie pre Čínu na medzinárodné vojenské cvičenie, ktoré sa uskutoční v lete tohto roku v Tichom oceáne.

23.05.2018 20:10
debata (10)

Stiahnutie pozvania pre čínske námorné sily na cvičenie Pacific Rim je „prvotnou reakciou“ na militarizáciu oblasti Juhočínskeho mora zo strany Pekingu, uvádza sa vo vyhlásení Pentagónu.

Spomínajú sa v ňom „silné dôkazy“ o tom, že Čína v oblasti Spratlyho ostrovov rozmiestnila protilodné rakety, raketové systémy zem-vzduch a elektronické rušičky. Washington vyzval Peking na odstránenie týchto systémov.

Pentagón tiež vo vyhlásení uviedol svoje výhrady k nedávnemu pristátiu čínskeho bombardéra na ostrove Woody Island, na ktorý si robia nároky aj Vietnam a Taiwan.

Čína si robí nároky na 80 percent oblasti Juhočínskeho mora s celkovou rozlohou 3,5 milióna štvorcových kilometrov, pričom argumentuje historickými dôvodmi. To vyvoláva odpor Vietnamu, Filipín, Malajzie, Taiwanu či Bruneja, ktorí v oblasti – zaujímavej z hľadiska moreplavby, rybolovu či predpokladaných zásob ropy a zemného plynu – vznášajú vlastné územné nároky. Cez Juhočínske more prechádza jedna z najdôležitejších plavebných trás sveta a Spojené štáty trvajú na zachovaní slobody námornej plavby v oblasti.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #medzinárodné vojenské cvičenie