Merkelová rokovala s čínskym premiérom, ocenila čínske investície

Čínsky premiér Li Kche-čchiang po rokovaní s nemeckou kancelárkou vyhlásil, že Čína vždy podporovala zjednotenú a prosperujúcu Európu a že Čína a Nemecko sa zasadzovali za slobodný obchod. Kancelárka Angela Merkelová na tlačovej konferencii v pekinskej Veľkej sieni ľudu uviedla, že čínske investície v Nemecku sú v poriadku a slúžia na rozvoj krajiny, uviedla agentúra Reuters.

24.05.2018 06:36
China Germany Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová a čínsky premiér Li Kche-čchiang.
debata (5)

Li tiež dúfa, že Čína povedie s Nemeckom dialóg o ľudských právach ako rovný s rovným. Čínsky premiér tak odvetil na otázku ohľadom vdovy po čínskom disidentovi a nositeľovi Nobelovej ceny za mier Liou Siao-poovi.

Poetka Liou Sia, ktorá trpí ťažkou depresiou, je držaná v domácom väzení pod prísnym policajným dohľadom od roku 2010, hoci nebola obvinená zo žiadneho trestného činu. Jej manžel bol v roku 2009 odsúdený na jedenásť rokov vo väzení za podvracanie štátu a vlani v júli zomrel na rakovinu potom, čo mu úrady nedovolili liečiť sa v zahraničí.

Merkelová je v Číne na dvojdňovej návšteve, dnes sa má stretnúť aj s prezidentom Si Ťin-pchingom. Agentúra DPA upozornila, že napriek vrelým slovám a objatiam vo vzťahoch medzi Berlínom a Pekingom pribúdajú trenice a rastie napätie, aj kvôli sporu dvoch najväčších ekonomík, čínskej a americkej. Agentúra AP pripomenula, že cesta s obchodnou delegáciou do Číny nasleduje po rokovaniach kancelárky s americkým prezidentom Donaldom Trumpom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom, avšak nemeckí predstavitelia zdôrazňujú oddanosť transatlantickým vzťahom a odmietajú narážky, že Nemecko hľadá alternatívne spojenectvá, aj keď sa s Ruskom a Čínou zhoduje v pohľade na dohodu s Iránom o jadrovom programe a aj v ďalších otázkach.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová