Pozostalí po obetiach z letu MH17 apelujú na ruskú verejnosť

Príbuzní obetí z malajzijského boeingu, ktorý v lete 2014 podľa medzinárodného vyšetrovania zostrelila nad východnou Ukrajinou ruská raketa, sa obrátili na ruskú verejnosť krátko pred futbalovými majstrovstvami sveta. Nemalo by sa podľa nich zabúdať, že šampionát sa v júni a júli uskutoční v krajine, ktorej vedenie považujú za vinníka tragédie s 298 obeťami.

24.05.2018 07:24
MH17, zostrelenie, lietadlo, trosky, vyšetrovanie Foto:
Na archívnej snímke trosky lietadla spoločnosti Malaysia Airlines.
debata (457)

„Je pre nás bolestné uvedomovať si temnú iróniu v tom, že ruskí vodcovia, ktorí budú vítať svet s otvorenou náručou, sú tí istí, ktorí nesú hlavný diel viny za zničenie nášho sveta. Sú to tí istí vodcovia, ktorí sa úporne snažili zakryť pravdu a ktorí sa vyhýbajú zodpovednosti za najstrašnejší deň v júli 2014,“ píšu pozostalí v otvorenom liste, ktorý zverejnil opozičný denník Novaja gazeta.

Medzinárodný tím vyšetrovateľov dospel k záveru, že lietadlo na ceste z Amsterdamu do malajzijskej metropoly zostrelila 17. júla 2014 raketa Buk pochádzajúca z Ruska a vypálená z oblasti, ktorú mali pod kontrolou proruskí separatisti. Moskva zapojenie do bojov na východe Ukrajiny dlhodobo popiera, rovnako ako podiel na katastrofe letu MH17. Rusko v roku 2015 zablokovalo snahu zriadiť na stíhanie vinníkov katastrofy medzinárodný tribunál.

Pozostalí sa v liste sťažujú aj na to, ako na katastrofu reagovali ruské štátne médiá. „Naše rodiny privádzali do rozpakov početné a často protikladné verzie, ktoré prichádzali z Ruska o tom, čo sa stalo s lietadlom: ‚MH17 zostrelilo ukrajinské lietadlo‘, ‚Boeing zostrelila raketa, vypálená po lietadle ruského prezidenta‘, ‚Lietadlo naložili mŕtvymi telami a úmyselne ho zostrelili‘, ‚Bola to raketa Buk, ale nie ruského pôvodu‘. Medzitým ruské úrady naďalej odmietajú akúkoľvek účasť na nešťastí,“ pripomína list, podpísaný desiatkou pozostalých.

„Vieme, že všetky krajiny, vrátane našej, prekrúcajú pravdu a niekedy klamú. Ale chcú Rusi žiť v krajine, kde pre pravdu vôbec nezostalo miesto? Je možné, že si niekto z vás pomyslí, že vymyslený je aj tento list?“ pýtajú sa pozostalí. Veria však, že raz v budúcnosti budú ľudia zodpovední za smrť takmer troch stoviek ľudí pomenovaní a postavia sa pred súd v Holandsku, odkiaľ pochádzala väčšina obetí, 196 z 298.

Na konci minulého roka súd v americkom štáte Illinois odsúdil niekdajšieho „ministra obrany“ proruských separatistov na východe Ukrajiny Igora Girkina, známejšieho pod krycím menom Igor Strelkov, k vyplateniu stovky miliónov dolárov ako odškodnenie pozostalým. Strelkov sa v ruskej televízii verdiktu vysmial.

457 debata chyba
Viac na túto tému: #proruskí separatisti #zostrelené malajzijské lietadlo #MH17