Facebook sa nechystá odškodniť Európanov za zneužitie ich dát

Americká internetová spoločnosť Facebook pravdepodobne neodškodní zhruba 2,7 milióna svojich európskych používateľov, ktorých osobné údaje zneužila analytická spoločnosť Cambridge Analytica. Nešlo totiž o citlivé bankové údaje, uviedla v stredu firma prevádzkujúca rovnomennú sociálnu sieť.

24.05.2018 11:35
debata (1)

Odpovedala tak na zvyšné otázky, na ktoré počas utorkového stretnutia s vedením Európskeho parlamentu už nestihol reagovať zakladateľ a šéf Facebooku Mark Zuckerberg.

„Išlo jednoznačne o zneužitie dôvery. Je ale dôležité si uvedomiť, že neboli zdieľané detaily o bankových účtoch, informácie o kreditných kartách ani čísla osobných dokladov,“ stojí vo vyhlásení Facebooku.

Firma tiež zdôraznila, že unikli informácie typu zoznamu priateľov alebo narodenín používateľov, ktoré ľudia často uvádzajú vo svojich verejne prístupných profiloch. Údaje o užívateľoch facebooku, ku ktorým sa dostala Cambridge Analytica a ktoré táto spoločnosť údajne v roku 2016 využila pre podporu volebnej kampane Donalda Trumpa, sa podľa prevádzkovateľa siete týkali len amerických, nie európskych užívateľov.

Firma odmietla návrh európskych zákonodarcov na oddelení služieb Facebook Messenger a WhatsApp. Ľudia, ktorí facebook nepoužívajú, sa môžu opýtať jej centrály, aké dáta o nich prevádzkovateľ napriek tomu nazbieral,píše sa v stredajšom oznámení.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #Cambridge Analytica