Boeing zostrelil Buk privezený z Ruska, tvrdí komisia

Pochádzal z Kurska a patril ruským ozbrojeným silám. Medzinárodný tím vyšetrovateľov oznámil, že sa mu podarilo identifikovať raketový systém, ktorý v lete 2014 zostrelil civilné lietadlo nad východnou Ukrajinou.

24.05.2018 11:47 , aktualizované: 19:28
mh17, lietadlo, vrak, zrekonštrukovaný vrak, Foto: ,
Zrekonštruovaná časť vraku zostreleného lietadla MH17.
debata (1227)

„Máme presvedčivé dôkazy, ktoré obstoja v súdnej sieni, že príslušný systém Buk pochádza z 53. protili­etadlovej raketovej brigády so sídlom v Kursku, na západe Ruska,“ povedal šéf kriminálnej služby holandskej polície Wilbert Paulissen.

Moskva opäť poprela, že by mala s katastrofou lietadla Boeing 777, v ktorého troskách zahynulo 298 ľudí, čokoľvek spoločné. Podľa ruského ministerstva obrany žiaden raketový systém Buk ruských ozbrojených síl neprekročil hranice Ukrajiny. Naopak, Moskva zo zostrelenia malajzijského lietadla na linke MH17, smerujúceho z Amsterdamu do Kuala Lumpuru, obvinila Kyjev. „V rámci súčinnosti s holandskými orgánmi činnými v trestnom konaní predložila ruská strana dôkazy, potvrdené aj terénnymi testami, ktoré jasne naznačujú účasť ukrajinských systémov Buk na zničení Boeingu,“ citovala z vyhlásenia ruského rezortu obrany agentúra RIA Novosti.

Medzinárodný tím vyšetrovateľov zložený z holandských, belgických, malajzijských, austrálskych a ukrajinských expertov však trvá na tom, že odpaľovacie zariadenie patrilo 53. brigáde ruskej protivzdušnej obrany. Experti vychádzali z analýz videí a fotografií, ktoré majú k dispozícii. Vďaka nim zmapovali trasu presunu odpaľovacieho zariadenia BUK. Ruská 53. brigáda má stálu základňu v Kursku, asi 120 kilometrov od ukrajinských hraníc. Odtiaľ bol podľa Paulissena ruský Buk v dňoch 23. až 25. júna 2014 vyvezený a tam sa aj po osudnom 17. júli vrátil späť. „Všetky vozidlá v konvoji prepravujúcom raketu boli súčasťou ruských ozbrojených síl,“ dodal šéf holandskej kriminálky.

Prokurátor Fred Westerbeke spresnil, že lietadlo bolo zostrelené raketou systému Buk odpálenou z priestoru pri obci Pervomajskyj južne od mesta Snižne. Tento priestor bol vtedy a je aj teraz pod kontrolou proruských separatistov. Správu vyšetrovateľov označilo vedenie separatistickej tzv. ľudovej republiky v Donecku za „provokáciu“. Námestník ministra obrany Eduard Basurin vyhlásil, že „žiadna ruská výzbroj, ani batéria Buk, v Donbase vtedy nebola a nie je ani teraz“.

Mená osôb zodpovedných za útok vyšetrovatelia zatiaľ neoznámili. Prednostne sa pokúšajú získať od verejnosti všetky možné informácie o obsluhe odpaľovacieho zariadenia. Okruh podozrivých sa však postupne podarilo zúžiť na niekoľko desiatok. Prokurátor Westerbeke pripomenul, že tím vyšetrovateľov ešte pred pol druha rokom hovoril o skupine približne sto osôb, ktoré tým, alebo iným spôsobom môžu byť spojené so zostrelením Boeingu. Rola mnohých z nich sa podľa neho medzičasom vyjasnila. „Ale ak by sme teraz odhalili osobám nesúcim zodpovednosť za túto katastrofu, čo všetko už vieme, mohlo by to uškodiť vyšetrovaniu a v konečnom dôsledku aj výkonu spravodlivosti. Preto len poviem, že súd je jediným vhodným miestom, kde sa má prokuratúra vysloviť o obvinení a o dôkazoch zozbieraných proti konkrétnym osobám,“ dodal. Podľa dohody štátov, ktoré sa na vyšetrovaní podieľajú, bude o vine podozrivých rozhodovať holandský súd.

Holandský premiér Mark Rutte predčasne ukončil svoju návštevu Indie, aby sa dnes mohol zúčastniť na zasadaní vlády venovanom správe medzinárodných vyšetrovateľov. Európska únia vyjadrila plnú podporu práci vyšetrovacieho tímu. Na budúci týždeň sa jeho správou budú zaoberať aj šéfovia diplomacie EÚ. „Vzhľadom na zistené fakty žiadame Ruskú federáciu, aby plne spolupracovala na snahe zistiť, kto nesie zodpovednosť za zostrelenie letu MH17,“ uviedla hovorkyňa úniovej diplomacie Maja Kocijančičová.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #MH17