Washington zrušil pozvánku, obrie pacifické manévre budú bez Číny

Čínske ministerstvo obrany kritizovalo Spojené štáty za to, že zrušili pozvanie pre čínsku armádu na účasť v rozsiahlom námornom cvičení RIMPAC, ktoré sa koná raz za dva roky v Tichom oceáne.

24.05.2018 12:12
Liaoning, čína, cvičenie Foto:
Na snímke sú lode čínskeho námorníctva vrátane lietadlovej lode Liaoning.
debata (1)

Washington uviedol, že jeho rozhodnutie je reakciou na čínsku militarizáciu ostrovov v spornej oblasti Juhočínskeho mora.

Manévre zvané Rim of the Pacific Exercise, ktoré organizujú USA, sú označované za najväčšie medzinárodné námorné cvičenia sveta. Washington na ne Čínu pozval v roku 2014, a tiež aj v roku 2016. Tento rok ale Pentagon pozvanie pre Peking zrušil.

Čínska diplomacia označila tento krok za „nekonštruktívny“. Hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Lu Kchang vyhlásil, že Čína má v oblasti Juhočínskeho mora zvrchované právo a zo strany USA je nerealistické si podobnými krokmi vynucovať zmenu.

Čínska aktivita

„Toto rozhodnutie nijako nezmení čínsku úlohu pri udržiavaní mieru a stability v ázijsko-pacifickom regióne,“ konštatovalo ministerstvo vo vyhlásení.

Washington kritizuje Peking za to, že v Juhočínskom mori buduje umelé ostrovy, na ktorých stavia pristávacie dráhy, majáky, radarové stanice a ďalšie zariadenia, ktoré sú využiteľné aj na vojenské účely.

Nároky si robia viacerí

Podľa niektorých správ tu už Čína rozmiestnila aj raketové systémy zem-vzduch. USA sa obávajú, že by Peking mohol tieto zariadenia využiť na obmedzenie slobody plavby a preletov v oblasti.

Peking si robí nároky na takmer celé Juhočínske more, kadiaľ vedú významné námorné trasy a pod ktorého dnom sa môžu nachádzať veľké zásoby ropy a zemného plynu. Nároky na určité oblasti vznášajú aj Brunej, Filipíny, Malajzia, Taiwan a Vietnam.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #vojenské cvičenie #juhočínske more