Interrupcie? Írsko sa zmenilo a ženy prehovorili

Absolútny zákaz interrupcií sa v Írsku pravdepodobne blíži ku koncu. Podľa prieskumov pomerne výrazne vedú zástancovia zmeny zákona, ale stále je takmer tretina Írov nerozhodnutých. Politológ Michael Holmes z Liverpool Hope University, ktorý sa zaoberá Írskom, preto upozorňuje, že výsledok sa ešte nedá celkom predpovedať. "No krajina sa zmenila. Írsko sa stalo otvorenejšou a tolerantnejšou spoločnosťou. Okrem toho katolícka cirkev stratila mnoho z prestíže a moci, keď ju zasiahli množiace sa škandály s obťažovaním,“ pripomenul pre Pravdu Holmes.

25.05.2018 06:00
Ireland Abortion Referendum Foto: ,
Írsky premiér Leo Varadkar (v strede) robil pred referendom kampaň za povolenie interrupcií.
debata (26)

Prieskumy pred referendom o interrupciách ukazujú, že by mali zvíťaziť tí, čo si želajú uvoľnenie prísnych zákonov. Je to naozaj pravdepodobné?

Prieskumy naozaj hovoria, že tí, čo sú za, vedú. Ale stále je veľa nerozhodnutých voličov. Krajina je tiež očividne rozdelená. Vo vidieckych oblastiach prevládajú konzervatívne názory. Mestskí voliči sú, naopak, liberálnejší. Možný problém je v tom, že viaceré médiá, televízie, rádiá či denníky odrážali najmä tento liberálny pohľad.

V čom to môže byť problém?

V nedávnej histórii sme boli svedkami viacero volieb a referend, ktoré ovplyvnila populistická reakcia na údajnú liberálnu zaujatosť. Nemyslím si, že Írsko sa pridá k tomuto modelu, ale je dobré, aby sme boli opatrní. Všetci vieme, že interrupcie sú otázka, okolo ktorej sa vytvárajú celkom silné emocionálne reakcie. Potom sú voliči náchylní prikloniť sa k populistickej rétorike.

Čo ukázala kampaň pred referendom?

Je viacero faktorov, ktoré posunuli Írsko v relatívne krátkom čase od krajiny, kde za zdalo, že legalizácia interrupcií bude nemysliteľná, k štátu, v ktorom sa to pravdepodobne stane. Je potrebné povedať, že súčasnú ústavnú aj bežnú legislatívu, ktorá sa týka potratov, pokladajú do značnej miery za úplne chaotickú všetky zúčastnené strany.

Zmenila sa aj spoločnosť?

V posledných rokoch výrazne. Írsko sa stalo otvorenejšou a tolerantnejšou spoločnosťou. Všeľudové hlasovanie v roku 2015, ktoré schválilo manželstvá homosexuálov, bolo jedným zo znakov tejto zmeny. Čo to spôsobilo? Lepší prístup k vzdelaniu, viac možností na cestovanie, poznávanie odlišných kultúr. A okrem toho katolícka cirkev v Írsku stratila mnoho z prestíže a moci, keď ju zasiahli množiace sa škandály s obťažovaním. A je tu aj viacero špecifických dôvodov súvisiacich s interrupciami.

Ktoré sú to?

Najdôležitejší je fakt, že v Írsku bolo viacero prípadov, kde sa jednoznačne ukázali chyby v existujúcich interrupčných zákonoch. Boli sme svedkami smrti tehotných žien v nemocniciach. Známy je na najmä prípad Savity Halappanavarovej (Indka, ktorej by interrupcia zachránila život, ale zomrela na komplikácie pri samovoľnom potrate, pozn. red.). Aj na základe toho je jasné, že vývoj v medicíne spôsobuje čoraz väčšie problémy v súvislosti s tým, čo sa dá urobiť pre pacienta a čo dovoľuje zákon. Írske ženy napríklad už teraz používajú pilulku po sexuálnom styku. Nie sú si však isté, k akej lekárskej starostlivosti by mali prístup, keby nastali komplikácie. A nad tým všetkým ešte je, že Írky čoraz častejšie verejne hovoria o skúsenostiach s tehotenstvom a interrupciami. Abstraktná etická diskusia sa tak zmenila v skutočnú a komplikovanú ľudskú debatu. Veď tisíce írskych žien ročne cestujú na interrupciu do Británie.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Írske referendum