Trump zrušil stretnutie s Kimom, KĽDR je stále pripravená na dialóg

Americký prezident Donald Trump odriekol svoje stretnutie so severokórejským vodcom Kim Čong-unom, ktoré sa malo konať 12. júna v Singapure. Trump to Kimovi oznámil listom, ktorý Biely dom zverejnil.

24.05.2018 16:01 , aktualizované: 25.05.2018 06:15
debata (107)

Za dôvod svojho rozhodnutia prezident označil Kimove nedávne prejavy s nepriateľskými výpadmi proti USA. Kimovi tiež odkázal, že je pripravený sa s ním v budúcnosti stretnúť.

„Veľmi som sa na stretnutie s vami tešil,“ napísal Trump Kimovi. „Bohužiaľ, z obrovského hnevu a otvoreného nepriateľstva vo väčšine vašich posledných vyhlásení cítim, že by bolo teraz nevhodné dlho plánované stretnutie uskutočniť,“ vysvetlil americký prezident. Kimovi však odkázal, aby sa nerozpakoval mu zavolať alebo napísať, ak svoj názor na summit zmení.

KĽDR v posledných dňoch opakovane hrozila zrušením summitu, okrem iného pre americko-juhokórejským manévre či americký tlak na jadrové odzbrojenie KĽDR. Námestníčka šéfa severokórejskej diplomacie Čche Son-hui uviedla, že Pchjongjang je pripravený na jadrový konflikt ako aj na stretnutie pri rokovacom stole.

KĽDR vraj nekomunikovala

Neskôr zástupca Bieleho domu uviedol niektoré ďalšie dôvody zrušenia summitu, vrátane viaznucej komunikácie medzi Washingtonom a Pchjongjangom pri príprave stretnutí.

Severokórejčania napríklad minulý týždeň neprišli na prípravné stretnutie s americkou delegáciou. „Náš tím čakal a čakal, ale Severokórejčania jednoducho neprišli,“ povedal nemenovaný zástupca Bieleho domu podľa agentúry DPA. Pchjongjang podľa neho takisto porušil sľub, že na likvidáciu jadrových zariadení v KĽDR budú môcť prihliadať medzinárodní experti. Namiesto toho boli pozvaní len novinári, ktorí vec nemôžu odborne posúdiť, uviedol zástupca Bieleho domu. Nemenovaný vládny zdroj v USA tiež vyslovil predpoklad, že KĽDR vo štvrtok zničila tunely jadrového testovacieho strediska Pchunggje tak, aby ich bolo možné znova použiť.

Zdroj tiež zopakoval Trumpovu výčitku, že Kim náhle zmenil postoj po svojej druhej návšteve Číny. Severokórejský vodca po nedávnej návšteve Pekingu navyše vo vyhlásení odmietol úplné zrieknutie sa jadrových zbraní, čo je pre USA podmienkou pre dohodu.

Podľa agentúry Reuters predstaviteľ Bieleho domu povedal, že KĽDR nereagovala na niekoľko pokusov Bieleho domu o nadviazanie komunikácie. Prezident Trump však chce využiť každú príležitosť na pokojné zmiernenie napätia vo vzťahu s KĽDR.

Zdroj tiež uviedol, že pred odoslaním listu Kimovi s oznámením o predbežnom zrušení summitu Trump ustavične komunikoval so spojencami. Každé slovo listu tiež sám nadiktoval.

Armáda USA je podľa Trumpa pripravená reagovať na KĽDR

Armáda Spojených štátov je pripravená odpovedať, ak by sa KĽDR rozhodla vykonať nejakú nerozumnú a ľahkomyseľnú akciu. Podľa Trumpa Severokórejčania síce hovoria o svojom nukleárnom arzenáli, ale „ten náš je tak obrovský a mocný, že sa modlím k bohu, aby nemusel byť nikdy použitý“. Pentagon následne oznámil, že armáda nijako pre KĽDR nezvýšila svoj stav bdelosti, naďalej zostáva v normálnom režime.

„Ak to bude potrebné, americké sily sú pripravené,“ povedal Trump. O pripravenosti americkej armády hovoril s ministrom obrany Jamesom Mattisom. Dodal, že sú viac ako kedykoľvek predtým pripravení reagovať na severokórejskú hrozbu.

Pentagon k tomu dodal, že zrušenie summitu nijako nezmenilo postoj ozbrojených síl a že cesta vpred teraz záleží od Kima. Armáda je však podľa Pentagonu zárukou opory amerických diplomatov a toho, že aliancia amerických spojencov zostane silná. Pokiaľ ide o pokračovanie diplomatického úsilia, je Mattis opatrne optimistický.

Summit možno raz bude

Trump však verí, že Kim urobí len to, čo je správne pre jeho ľud. Kórejci zo severu aj juhu si podľa prezidenta zaslúžia žiť v mieri a harmónii.

Zrušenie summitu Trump považuje za krok späť, svoje rozhodnutie ale obhajuje nepriateľskou severokórejskou rétorikou voči USA. Nevylučuje, že summit sa nakoniec uskutoční niekedy neskôr.

KĽDR je naďalej otvorená rozhovorom

Severná Kórea je stále ochotná viesť rozhovory so Spojenými štátmi. Uviedol to v piatok severokórejský viceminister zahraničných vecí Kim Kje-gwan v reakcii na štvrtkové oznámenie amerického prezidenta Donalda Trumpa o zrušení plánovaného summitu USA-KĽDR.

Vyhlásenie Kim Kje-gwana priniesla severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA. Došlo k nemu len niekoľko hodín po prekvapivom oznámení Trumpa, uviedla agentúra Jonhap.

„Vyjadrujeme našu ochotu sadnúť si so Spojenými štátmi tvárou v tvár a kedykoľvek a v akomkoľvek formáte vyriešiť problémy,“ uviedol vo vyhlásení viceminister.

Ďalej povedal, že jednostranné rozhodnutie USA summit zrušiť len dokazuje, aké závažné nepriateľstvo vládne aj naďalej medzi Spojenými štátmi a KĽDR, čo podľa jeho slov svedčí o naliehavej potrebe schôdzky lídrov oboch krajín.

„Náš záväzok urobiť pre mier a stabilitu sveta i Kórejského polostrova všetko, čo je v našich silách, ostáva nezmenený a my sme otvorení pri poskytnutí času a príležitosti USA,“ dodal.

107 debata chyba
Viac na túto tému: #summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una