Na transport Buku na Donbas dohliadala vysoká šarža ruskej rozviedky, tvrdí Bellingcat

Na transport mobilného odpaľovacieho zariadenia rakety Buk, ktorá zostrelila civilné lietadlo nad Donbasom, dohliadal generál ruskej vojenskej rozviedky GRU Oleg Ivannikov. Podľa ruských médií to zistili členovia britskej investigatívnej skupiny Bellingcat, ktorá sa vyšetrovaním katastrofy letu MH17 dlhodobo zaoberá.

25.05.2018 14:18
MH17, zostrelenie, lietadlo, trosky, vyšetrovanie Foto:
Na snímke trosky lietadla spoločnosti Malaysia Airlines.
debata (292)

Podľa predbežnej správy medzinárodného tímu vyšetrovateľov, ktorá bola vo štvrtok zverejnená v Holandsku, bola kolóna vozidiel s odpaľovacími zariadeniami v lete 2014 vypravená z ruského Kursku na východ Ukrajiny obsadený proruskými separatistami. Žiadne mená ale vyšetrovatelia v správe neuviedli.

Po útoku na lietadlo Boeing 777, na ktorého palube bolo 298 ľudí, sa vozidlá vrátili späť do Ruska. Pád lietadla nikto neprežil.

Na transporte sa podľa skupiny Bellingcat podieľal Ivannikov. Generál vraj riadil operácie ruských vojsk na Donbase pod krycím menom Orion.

Zapojil sa aj do bojov neslávne známej ruskej súkromnej Wagnerovej armády, ktorá sa bojov na východe Ukrajiny údajne zúčastnila. Moskva podiel na vojne popiera.

Ivannikov sa podľa zistení skupiny Bellingcat narodil v komunistickom východnom Nemecku, jeho otcom bol ruský generál. Pod menom Andrej Laptev bol Ivannikov ministrom obrany Južného Osetska, čo je gruzínska provincia, ktorú v roku 2008 obsadilo Rusko počas vojny s Gruzínskom.

292 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Donbas #Bellingcat