Trump sa teší, že KĽDR má stále záujem o stretnutie

Americký prezident Donald Trump dal v piatok najavo potešenie nad vyhlásením Severnej Kórey, že je otvorená ďalším rozhovorom so Spojenými štátmi. Označil to za veľmi dobrú správu. Pchjongjang v piatok zverejnil vyhlásenie severokórejského diplomata Kim Kje-Kwana, že Severná Kórea je ďalej otvorená dialógu so Spojenými štátmi a že je pripravená riešiť problémy s USA kedykoľvek a akokoľvek.

25.05.2018 15:16 , aktualizované: 16:41
debata (6)

Vyhlásenie nasledovalo po štvrtkovom Trumpovom oznámení, že ruší schôdzku s diktátorom Kim Čong-unom, dohodnutú na 12. júna.

„Srdečné a produktívne vyhlásenie Severnej Kórey je veľmi dobrá správa. Čoskoro uvidíme, kam to povedie, dúfajme že k dlhej a trvalej prosperite a k mieru. Len čas (a nadanie) to ukáže!“ napísal na twitteri americký prezident, ktorý sa často označuje za nadaného vyjednávača.

Kim Kje-Hwan vo vyhlásení uviedol, že KĽDR si veľmi cení „úsilie prezidenta Trumpa, bezprecedentného u akéhokoľvek iného prezidenta, o uskutočnenie historického severokórejskom-amerického summitu“.

Jeho slová amerických analytikov prekvapili, pretože v reakcii na Trumpov štvrtkový postoj očakávali zo strany KĽDR skôr protesty a výčitky.

Prezident v piatok takisto na twitteri odsúdil politiku americkej Demokratickej strany, ktorá s jeho rozhodnutím zrušiť summit nesúhlasí. Demokrati podľa Trumpa chcú vyjednávací proces s Pchjongjangom zmariť a „stratili kontakt s realitou“.

Bude summit v pôvodnom termíne?

Summit Spojené štáty – Severná Kórea, ktorý americký prezident Donald Trump vo štvrtok odvolal, sa možno predsa len nakoniec uskutoční v pôvodnom termíne, teda 12. júna. Trump to povedal v piatok v reakcii na najnovšie zmierlivé stanovisko zo strany Severnej Kórey.

„Uvidíme, ako to dopadne, mohlo by to byť aj toho dvanásteho,“ povedal Trump. Prezident potvrdil, že medzi Washingtonom a Pchjongjangom sa už opäť o summite živo diskutuje. „Oni ho veľmi chcú, my ho tiež chceme,“ povedal Trump o stretnutí. V súvislosti s jeho listom severokórejskému lídrovi Kim Čong-unovi, v ktorom mu veľmi ostrou formou oznámil, že USA sa na summite nezúčastnia, Trump v piatok naznačil, že šlo o taktiku. „Všetci hrajú hry,“ povedal tajomne.

Severná Kórea v piatok ráno oznámila, že je stále pripravená rokovať so Spojenými štátmi „kedykoľvek, v akomkoľvek formáte“. Severokórejké ministerstvo zahraničia uviedlo, že je „ochotné dať USA čas a možnosti“, aby konanie rokovaní prehodnotilo. Zrušenie rozhovorov zo strany Trumpa označilo za „nečakané“ a „veľmi poľutovaniahodné“.

Trumpove rozhodnutie podľa Pchjongjangu ukazuje závažnosť historicky hlboko zakoreneného nepriateľstva medzi oboma krajinami, a preto by sa mal summit „urgentne konať“, aby sa tieto vzťahy zlepšili, uviedlo ministerstvo.

Trump zrušenie summitu, ktorý sa mal uskutočniť 12. júna v Singapure, odôvodnil „obrovským hnevom a otvoreným nepriateľstvom“ v nedávnom vyjadrení zo strany Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR). V spomínanom vyhlásení severokórejské vedenie označilo viceprezidenta Mikea Pencea, ktorý v jednom z rozhovorov prirovnal Severnú Kóreu k Líbyi, za „politickú bábku“ a uviedlo, že je rovnako pripravené stretnúť sa pri jadrovej konfrontácii ako aj pri rokovacom stole.

Niekoľko hodín po oznámení zrušenia stretnutia Trump oznámil, že čaká na to, či sa Kim Čong-un znova „zapojí do konštruktívneho dialógu“. Trump okrem toho Kima vyzval, aby sa mu ozval, keď zmení názor, a povedal, že kým sa tak nestane, budú naďalej v platnosti tvrdé sankcie voči Pchjongjangu, ako aj kampaň „maximálneho tlaku“. Trump sa už vtedy vyjadril, že je ešte stále možné, že by sa summit uskutočnil, či už v pôvodnom, alebo neskoršom termíne.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una