Trump a Kim: Rozprávka sa skončila?

Impulzívny krok? Alebo premyslená stratégia? Nad Severnou Kóreou sa opäť vznáša neistota. Summit amerického prezidenta Donalda Trumpa a diktátora z KĽDR Kim Čong-una sa mal konať 12. júna v Singapure. Šéf Bieleho domu ho však zrušil. Z Pchjongjangu do Washingtonu vzápätí odkázali, že sú pripravení stretnúť sa inokedy.

25.05.2018 18:00
South Korea Koreas Tensions Foto: ,
Juhokórejskí aktivisti protestovali proti rozhodnutiu prezidenta Donalda Trumpa zrušiť summit s KĽDR.
debata (16)

Summit sa teda do budúcnosti nedá vylúčiť. Expert na medzinárodné vzťahy Benjamin Habib z La Trobovej univerzity v Melbourne tiež pripomína vzniknutú neistotu a vidí tri možné scenáre vývoja.

"Prvý je, že v zásade budeme svedkami status quo. Znamená to zložitú rovnováhu politík odstrašenia na Kórejskom polostrove a pokračovanie sankčného režimu proti KĽDR. Pchjongjang bude zároveň periodicky pokračovať v pichľavých provokáciách. Druhý je, že v Trumpovej vláde prevládnu zástancovia tvrdej línie a opäť budeme častejšie počúvať vyhlásenia o vojne, ako to bolo v roku 2017. Tretí scenár môže byť taký, že summit sa len odložil. Trumpova vláda trocha ustúpi z toho, že úplná, overiteľná a nezvrátiteľná denuklearizácia Severnej Kórey má byť podmienkou na rozhovory a zároveň výsledkom rokovaní,“ vysvetlil pre Pravdu Habib.

"Uvidíme, čo sa stane,“ citovala včera agentúra Reuters Trumpovu odpoveď na otázku, aký bude osud jeho summitu s Kimom. Americký prezident dokonca nevylúčil, že schôdzka by sa mohla uskutočniť v pôvodnom termíne. Na sociálnej sieti Twitter to napísal Peter Alexander, reportér televízie NBC.

Prežitie režimu

Bezpečnostný expert z Austrálskej národnej univerzity Ronald Huisken si myslí, že Trump zatiaľ úplne nepochopil, o čo má Kim záujem. Vyzeralo to totiž tak, že veci sa hýbu správnym smerom. Len nedávno svet sledoval stretnutie Kima a juhokórejského prezidenta Mun Če-ina. Bolo to vôbec prvý raz, čo líder KĽDR vstúpil na pôdu južného suseda.

"Rozprávka sa však rozplynula ako dym. Trump a jeho poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton sa snažili tlačiť na Kima. Ale boli krátkozrakí, keď predpokladali, že základným cieľom severokórejského lídra je ekonomický rozvoj a osobný komfort,“ pripomenul pre Pravdu Huisken. Kim ide v šľapajach svojho deda Kim Ir-sena a otca Kim Čong-ila. Prvotným cieľom je zabezpečenie prežitia režimu. A jadrové bomby a balistické rakety sú toho nástrojom.

"Severná Kórea má v tomto zmysle dvojfázovú stratégiu. Najprv sa snažila čo najrýchlejšie získať základné jadrové odstrašovacie kapacity bez ohľadu na negatívne následky, ako sú hospodárske sankcie či medzinárodná izolácia. Pchjongjangu sa to podarilo na konci roku 2017,“ reagoval pre Pravdu Tong Zhao z Carnegieho centra pre globálnu politiku v Pekingu. "Teraz je cieľom KĽDR udržať si schopnosť jadrového odstrašenia a na tomto základe vytvoriť bežné vzťahy so svetom. Preto Severná Kórea môže urobiť len určité ústupky, čo sa týka jej atómových zbraní. Najpravdepodob­nejšie je, že by išlo o isté zmrazenie jadrového programu a vývoja balistických, rakiet, aby Pchjongjang upokojil obavy medzinárodného spoločenstva. Severná Kórea je ochotná politicky zaviazať sa k denuklearizácii, ale asi nebude akceptovať presný časový plán, kedy by to mala dosiahnuť,“ myslí si expert.

Odborníci nevylučujú, že po zrušení summitu by mohol Pchjongjang opätovne pristúpiť minimálne k skúškam rakiet kratšieho doletu. Kim sa totiž zaviazal len k zmrazeniu testov jadrových zbraní a balistických striel. Je možné, že Pchjongjang bude chcieť vyslať istý signál Washingtonu a Kim musí upokojiť aj domácich prívržencov tvrdej línie, ktorí vnímajú Trumpovo vyhlásenie o schôdzke ako urážku. Prišlo totiž v ten istý deň, keď KĽDR oznámila uzatvorenie atómovej strelnice v Pchunggje-ri.

Podľa televízie NBC Trumpovo náhle rozhodnutie vyplývalo aj z toho, že sa obával, že je to v skutočnosti Kim, kto sa chystá summit zrušiť. V posledných dňoch to totiž medzi Pchjongjangom a Washingtonom iskrilo. Dôvodom boli najmä vyjadrenia Boltona a viceprezidenta Mikea Pencea, že na Severnú Kóreu sa má použiť líbyjský model. Pre KĽDR je však niečo také neprijateľné. Líbyjský diktátor Muammar Kaddáfí sa vzdal programu výroby atómových zbraní. V roku 2011 ho však zmietla revolúcia, ktorá uspela aj vďaka zásahu NATO. Pchjongjang to vníma tak, že USA sa môžu snažiť zmeniť severokórejský re­žim.

Kto je vinný?

Odborník na východnú Áziu Edward Griffith pre Pravdu uviedol, že aj keby sa summit konal, prevládala by skepsa, či bude skutočne úspešný.

"Jeho zrušenie je však aj tak sklamaním. Washington a Pchjongjang majú veľmi odlišné pohľady na to, čo chcú dosiahnuť. No schôdzka by znamenala krok vpred, pretože by sa lídri USA a KĽDR porozprávali osobne. Trumpovej vláde však chýbajú v súvislosti so Severnou Kóreou diplomatické schopnosti. Signály, ktoré prichádzali z Washingtonu v posledných týždňoch, musel Pchjongjang vnímať negatívne. Bol to buď zámer, alebo naivita na strane Bieleho domu,“ uviedol odborník z Stredolancashir­skej univerzity v anglickom Prestone.

Na druhej strane však Griffith nevylučuje, že summit chcel zrušiť aj Kim a úspešne sa mu do toho podarilo Trumpa dotlačiť. Podľa spravodajskej stránky Daily Beast napríklad americkí predstavitelia čakali tri dni v Singapure na zástupcov KĽDR, aby s nimi hovorili o prípravách na stretnutie. Z Pchjongjangu však nikto neprišiel.

"Možno mala KĽDR plán. Kimovi sa stretnutie s Munom celkom vydarilo. Teraz, keď Trump od schôdzky v Singapure ustúpil, Pchjongjang sa môže snažiť vraziť klin medzi Soul a Washington a podkopať ich spojenectvo,“ pripomenul Griffith.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una