Maďarsko navrhuje v NATO zmeniť prístup k Ukrajine

Maďarsko oficiálne navrhlo Severoatlantickej aliancii, aby prehodnotila programy pomoci Ukrajine, upozornil denník Ukrajinská pravda. V aliančnej centrále denníku potvrdili, že žiadosť maďarskej vlády dostal generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg. Budapešť sa snaží blokovať ukrajinské snahy o zblíženie s NATO a Európskou úniou v odvete za údajný útlak maďarskej menšiny na Ukrajine.

25.05.2018 19:09
debata (230)

Maďarskou žiadosťou o prehodnotenie vzťahov aliancie s Kyjevom sa má 28. mája zaoberať komisia Ukrajina-NATO, uviedol ukrajinský veľvyslanec pri NATO Vadym Prystajko. „V pondelok sa stretne komisia na úrovni veľvyslancov, teda bude zasadať Severoatlantická rada s Ukrajinou. Budem zastupovať Ukrajinu, zástupca Maďarska tam tiež bude,“ povedal diplomat a dodal, že bude mať možnosť vysvetliť všetkým členom NATO maďarské obvinenia.

Ukrajinská pravda: Vyzerá to ako vydieranie

Budapešť podľa ukrajinských médií obviňuje Ukrajinu, že „pokusy o reformy zlyhali“ a „štát zoslabol do tej miery, že nie je schopný plniť svoje základné povinnosti, vrátane zaistenia právneho štátu a efektívneho ekonomického, sociálneho a politického vedenia“. NATO by tomu malo prispôsobiť svoju politiku, v záujme zachovania stability v regióne na svojej východnej hranici.

„Vyzerá to ako vydieranie: Budapešť je ochotná stiahnuť svoje obvinenia, ak Ukrajina nebude uplatňovať školský zákon v prípade národnostných menšín z členských štátov NATO, teda maďarskej menšiny v Zakarpatsku,“ poznamenala Ukrajinská pravda. Podľa denníka sa v centrále aliancie síce zdržali vyjadrení k maďarskému memorandu, prijatému na zasadaní novej vlády Viktora Orbána, však dali najavo, že pomoc Ukrajine bude pokračovať.

Sporný školský zákon

Maďarsko kvôli sporu s Ukrajinou o práva maďarskej menšiny minulý mesiac zablokovalo schôdzku ministrov zahraničia členských krajín NATO s ich ukrajinským kolegom. Rokovania NATO-Ukrajina sa podľa Stoltenberga darí zvolať na diplomatickej úrovni, schôdzky ministrov ale Maďari už od minulej jesene blokujú.

Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó tvrdí, že Ukrajina „brutálne“ porušuje práva maďarskej menšiny aj ďalších menšín na svojom území, a to zákonom nariaďujúcim výučbu aj na menšinových školách v ukrajinčine, spochybňovaním jazykových práv menšín a chystaným zákazom dvojitého občianstva.

Kyjev objasňuje počínanie Maďarska rastúcim vplyvom Moskvy na Budapešť, ktorá vraj využíva svojho členstva v NATO na nátlak na Ukrajinu „v záujme tretej krajiny“, čím ohrozuje jednotu Európskej únie a NATO.

230 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #NATO #školský zákon #Ukrajina