Putin vraj nebude tretíkrát za sebou kandidovať na prezidenta

Ruský prezident Vladimir Putin dal najavo, že za šesť rokov nemieni kandidovať tretíkrát za sebou na šéfa štátu. Putin tento rok na jar s drvivou prevahou vyhral prezidentské voľby, čím si zaistil druhý šesťročný mandát za sebou. V čele štátu má zotrvať do mája 2024.

25.05.2018 19:58
debata (54)

„Vždy som sa prísne držal a držím ústavy. V ústave je jasne napísané, že nie viac ako dve obdobia za sebou,“ odpovedal Putin novinárom na otázku, či po uplynutí svojho mandátu skutočne hodlá odísť z najvyššieho ú­radu.

Agentúra RIA Novosti pripomenula, že parlamentu bol v polovici mája predložený návrh čečenských poslancov zvýšiť počet prípustných prezidentových období z dvoch na tri, kvôli nevyhnutnosti zabezpečiť dosiahnutú úroveň sociálnej a ekonomickej stability v krajine.

Putin sa už raz ocitol v situácii, keď mu končilo druhé obdobie na čele štátu a ústava mu nedovoľovala tretíkrát kandidovať. Namiesto zmeny ústavy dal v roku 2008 prednosť odchodu z čela štátu do čela vlády, aby sa po uplynutí – vtedy štvorročného – funkčného obdobia opäť vrátil do Kremľa, v roku 2012, a to na šesť rokov, ako medzitým stanovila zmena ústavy.

Slovami ruských komentátorov – Putin odišiel (z funkcie), bez toho aby odišiel (od moci). Niektorí pozorovatelia tak nevylučujú, že čosi podobné vymyslí aj v roku 2024.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #ústava #Vladimir Putin