Protiizraelské protesty v Gaze si vyžiadali ďalších 86 zranených

Najmenej 86 Palestínčanov utrpelo v piatok zranenia počas ďalšieho zo série protestov na hraniciach medzi pásmom Gazy a Izraelom. Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na palestínske ministerstvo zdravotníctva v Gaze.

25.05.2018 20:57
debata (7)

Väčšina zo zranených sa podľa údajov ministerstva nadýchala slzotvorného plynu, zatiaľ čo iných zasiahli gumové projektily alebo ostré náboje vypálené izraelskými vojakmi.

Podľa vyhlásenia izraelskej armády sa na piatkových protestoch v dvoch lokalitách zúčastnilo približne 1600 Palestínčanov, ktorí hádzali na izraelských vojakov kamene, ohrozovali ich horiacimi pneumatikami a pokúšali sa poškodiť pohraničný plot.

Na vojakov, ktorí reagovali nasadením slzotvorného plynu a streľbou, niekto hodil aj výbušné zariadenie.

K demonštrantom sa v piatok pripojili aj vodcovia palestínskeho militantného hnutia Hamas, ktoré kontroluje pásmo Gazy. Vyjadrili pritom odhodlanie pokračovať v pravidelných piatkových protestoch, ktoré kulminovali 14. a 15. mája pri príležitosti 70. výročia vzniku Izraela.

Počas súčasnej vlny protestov v Gaze prišlo od konca marca o život už najmenej 121 Palestínčanov, píše agentúra DPA.

Ľudskoprávne organizácie obviňujú Izrael z neprimerane tvrdých zákrokov voči demonštrantom. Podľa Izraela však vojaci strieľajú len na hlavných podnecovateľov nepokojov, čo sú spravidla členovia palestínskych militantných skupín.

Účastníci demonštrácií protestujú proti desať rokov trvajúcej blokáde pásma Gazy. Požadujú tiež, aby sa palestínski utečenci a ich potomkovia mohli vrátiť do svojich pôvodných domovov na území dnešného Izraela.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #protesty #Gaza