Na hranici s Ukrajinou sa koncentrujú ruské sily pre možný útok, tvrdí Kyjev

Ukrajinská spravodajská služba zaregistrovala aktívnu koncentráciu ruských jednotiek v blízkosti hraníc s Ukrajinou, čo svedčí o príprave rozsiahlych provokácií a útokov, vyhlásil v piatok tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny (RNBOU) Oleksandr Turčynov.

25.05.2018 22:44
debata (171)

Separatisti zasa tvrdia, že Kyjev zámerne eskaluje situáciu v Donbase pred blížiacimi sa futbalovými majstrovstvami sveta 2018 v Rusku a ukrajinská armáda buduje nové opevnenia v demilitarizo­vaných zónach.

Podľa agentúry Ukrinform Turčynov dorazil v piatok do oblasti vládnej Operácie spoločných síl (OOS) v Donbase v dôsledku zhoršujúcej sa situácie. Stretol sa s vojenskými veliteľmi a šéfmi bezpečnostných zložiek. Vyhlásil, že „ukrajinskí vojaci sú pripravení rozhodne reagovať na akékoľvek provokácie ruských okupačných vojsk“.

Podľa Turčynova separatisti podnikli počas posledného týždňa najväčšie množstvo útokov za posledný polrok. „Používajú delostrelectvo, tanky a raketometné systémy zakázané minskými dohodami,“ dodal tajomník RNBOU.

Predseda „najvyššej rady“ samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Denis Pušilin v piatok uviedol, že Kyjev zámerne eskaluje situáciu v Donbase pred blížiacimi sa futbalovými majstrovstvami sveta 2018 v Rusku.

„Mali by sme byť pripravení na akýkoľvek vývoj. Ukrajina už štyri roky koná nezmyselne; zažili sme ostreľovanie materských škôl, škôl, nemocníc. Toto sú provokácie, ktoré očakávame,“ citovala Pušilina Donecká tlačová agentúra (DAN).

Agentúra poznamenala, že sily DĽR zajali pri meste Doneck bývalého ukrajinského vojaka, ktorý prezradil, že velenie v Kyjeve plánuje ofenzívu v Donbase v predvečer futbalových majstrovstiev, ktoré sa začnú 14. júna.

Pušilin taktiež uviedol, že v dedine Petrivske sa zhoršuje bezpečnostná situácia, keďže ukrajinskí vojaci budujú v tamojšej demilitarizovanej zóne nové opevnenia. Povedal, že ukrajinské jednotky sú prítomné na miestach, ktoré boli predtým pod kontrolou armády DĽR. Pripomenul, že v súlade s rámcovou dohodou o odsune ozbrojených síl vojaci nemôžu byť prítomní v demilitarizo­vaných zónach.

171 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Donbas #proruskí separatisti