Desaťtisíce ľudí vo Francúzsku protestovali proti reformám prezidenta Macrona

Desaťtisíce ľudí protestovali v sobotu proti reformám presadzovaných prezidentom Emmanuelom Macronom. Informovala o tom agentúra DPA.

26.05.2018 21:11
francúzsko, protest Foto: ,
Odborári a ľavicoví kritici Macrona už mesiace protestujú proti Macronovým "brutálnym" reformám, ktoré podľa nich vychádzajú v ústrety podnikateľom a bohatým a ohrozujú práva zamestnancov a sociálne výdobytky.
debata (6)

Ďalšiu zo série demonštrácií a protestných pochodov, ktoré prebehli v desiatkach francúzskych miest, zorganizovalo približne 60 odborových zväzov a ľavicovo orientovaných organizácií, strán a skupín.

Údaje o počte protestujúcich v Paríži sa rôznia: organizátori hovoria o približne 80 000 účastníkoch, zatiaľ čo polícia len o zhruba 21 000. Zhromaž­denie sa konalo za prísnych bezpečnostných opatrení, na poriadok dohliadalo viac ako 1 500 policajtov, ktorí mali zamedziť prípadným výtržnostiam zo strany radikálnych aktivistov.

Polícia zadržala 35 osôb, ktoré narušili verejný poriadok, alebo u nich polícia objavila podozrivé predmety, uviedla agentúra AP.

Na zhromaždení v Marseille vystúpil jeden z najvýraznejších Macronových kritikov, líder ľavicovej strany Nepoddajné Francúzsko (FI) Jean-Luc Mélenchon.

Odborári a ľavicoví kritici Macrona už mesiace protestujú proti Macronovým „brutálnym“ reformám, ktoré podľa nich vychádzajú v ústrety podnikateľom a bohatým a ohrozujú práva zamestnancov a sociálne výdobytky. Prezident však trvá na tom, že reformy sú potrebné v záujme ozdravenia francúzskej ekonomiky a vyhlasuje, že od svojich zámerov neustúpi ani pod tlakom protestov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Emmanuel Macron