Putin a Abe rokovali o Kurilách a mierovej dohode, telefonovali s kozmonautmi

Ruský prezident Vladimir Putin a japonský premiér Šinzó Abe rokovali v sobotu v Moskve o vzájomných vzťahoch, pričom neobišli ani sporné otázky Kurilských ostrovov a uzavretia mierovej dohody medzi oboma krajinami.

26.05.2018 21:16
putin, šinzo abe Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin sa v Kremli zhodol s japonským premiérom Šinzó Abem na potrebe prehlbovanie vzájomnej spolupráce.
debata (32)

Putin počas rokovaní v Kremli vyhlásil, že obe strany majú záujem na celkovom posilnení bilaterálnych vzťahov, pričom hovoril o pozitívnych signáloch v podobe zvýšenia vzájomnej obchodnej výmeny a náraste investícií, informovala agentúra TASS.

Premiér Abe v priebehu schôdzky vyjadril presvedčenie, že ďalšie rozhovory prispejú k dosiahnutiu pokroku na ceste k uzavretiu mierovej dohody medzi Japonskom a Ruskom. Hovoril tiež o spoločných japonsko-ruských ekonomických projektoch týkajúcich sa Kurilských ostrovov.

Podľa Putina by mala ešte tento rok navštíviť ostrovy japonská podnikateľská delegácia, uviedla agentúra AP.

Po skončení rozhovorov a oficiálnej večere sa obaja lídri priamo z Kremľa spojili prostredníctvom videoprenosu s kozmonautmi pôsobiacimi na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). S Putinom a Abem sa rozprávali Rus Anton Škaplerov a Japonec Norišige Kanai.

Rusko a Japonsko sa už niekoľko desiatok rokov snažia vypracovať mierovú dohodu. Hlavnou prekážkou na ceste k nej sú Kurilské ostrovy ležiace medzi ruským polostrovom Kamčatka a japonským ostrovom Hokkaidó, ktoré po druhej svetovej vojne pripadli Sovietskemu zväzu a Japonsko si robí nárok na ich južnú časť.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Šinzo Abe #Vladimir Putin