Vo veku 86 rokov zomrel štvrtý muž na Mesiaci, astronaut Alan Bean

Vo veku 86 rokov zomrel v americkom Houstone štvrtý muž na Mesiaci, astronaut Alan Bean. Informovala o tom vo svojom vyhlásení americká vesmírna agentúra NASA. Podľa rodiny Bean zosnul po krátkej chorobe obklopený svojimi blížnymi.

26.05.2018 22:19
PEOPLE-ALAN BEAN/ Foto:
Astronaut Alan Bean na snímke z roku 1981.
debata (106)

Alan Bean bol pilotom lunárneho modulu na kozmickej lodi Apollo 12, ktorá odštartovala z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride smerom k Mesiacu 14. novembra 1969. Trojčlennú posádku tvorili ešte veliteľ letu Charles Conrad a pilot veliteľského modulu Richard Gordon.

Archívna snímka z roku 1969. Zľava Alan Bean,...
Astronaut Alan Bean na snímke z 19. novembra 1969.
+2Alan Bean na archívnej fotografii z roku 2008.

O päť dní neskôr zostúpili Conrad a Bean ako v poradí tretí a štvrtý človek v lunárnom module na povrch Mesiaca, zatiaľ čo Gordon zostal v materskej lodi krúžiacej na obežnej dráhe Mesiaca. Conrad a Bean pristáli na rozhraní Oceánu búrok a Mora poznaného, ​​blízko miesta, kde v roku 1967 pristála americká sonda Surveyor 3.

Na mesačnom povrchu strávili 31 hodín a 31 minút, z toho sedem hodín a 45 minút mimo kabíny modulu. Absolvovali dve vychádzky, počas ktorých nachodili viac ako dva kilometre a nazbierali vyše 34 kilogramov vzoriek mesačných hornín. Na povrchu Mesiaca tiež nainštalovali sadu vedeckých prístrojov. Potom sa v lunárnom module vrátili k materskej lodi, s ktorou sa spojili, a 21. novembra sa všetci traja vydali späť k Zemi, kam tri dni na to v poriadku dorazili. Celkom Bean strávil vo vesmíre 69 dní, uviedla agentúra AP.

106 debata chyba
Viac na túto tému: #Alan Bean