Vandal poškodil obraz Ivana Hrozného v moskovskej Tretiakovskej galérii

Ruská polícia zadržala muža podozrivého z poškodenia maľby cára Ivana Hrozného, ktorá je vystavená v moskovskej Štátnej Tretiakovskej galérii. Autorom obrazu je známy ruský maliar Iľja Repin, informovala v sobotu agentúra DPA.

26.05.2018 22:28
Russia Painting Vandalized Foto: ,
Dielo s názvom Ivan Hrozný a jeho syn je vystavené v moskovskej Štátnej Tretiakovskej galérii.
debata (15)

Dielo s názvom „Ivan Hrozný a jeho syn Ivan, 16. novembra 1581“ poškodil v piatok večer muž, ktorý bol medzi poslednými návštevníkmi galérie. Ako ničiaci nástroj mu poslúžil stĺpik z kovovej zábrany, ktorým sa mu podarilo rozbiť ochranné sklo a roztrhnúť monumentálne plátno na troch miestach.

„Našťastie nedošlo k poškodeniu najhodnotnejších častí, teda tvárí a rúk cára a cároviča,“ uvádza sa v správe uverejnenej na webovej stránke galérie, z ktorej citovala agentúra DPA.

Páchateľ (37), ktorého zadržali bezprostredne po čine, priznal, že sa pred činom posilnil vodkou, ktorú si objednal v kaviarni galérie. Maľbu zobrazujúcu, ako Ivan Hrozný zabil vlastného syna, podľa vlastných slov poškodil kvôli nepresnému zobrazeniu historických udalostí.

Muža z Voronežskej oblasti na juhozápade Ruska obvinili z poškodenia súčasti národného kultúrneho dedičstva. V prípade usvedčenia mu hrozí až trojročný väzenský trest.

Ivan IV. zvaný Hrozný panoval ako moskovské knieža a následne ruský cár v rokoch 1533–1584. Podľa dobových prameňov v roku usmrtil svojho syna Ivana, keď ho počas hádky udrel žezlom do hlavy. Obraz od realistického maliara Iľju Repina (1844–1930) je súčasťou zbierok Tretiakovskej galérie od roku 1885.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Hrozný