Prípravy na summit USA-KĽDR pokračujú. Napriek Trumpovým výrokom

Prípravy na júnový summit amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una pokračujú. A to napriek rozruchu, ktorý Trump vyvolal štvrtkovým oznámením, že schôdzku ruší. Svoje stanovisko totiž zmiernil a pripustil, že stretnutie v Singapure je stále reálne. Jeho postoj priviedol prezidentov oboch kórejských štátov k tomu, aby sa v sobotu nečakane stretli. Kim dal pritom najavo "pevnú vôľu" sa s Trumpom zísť.

27.05.2018 08:00 , aktualizované: 19:40
Trump Kim Foto: ,
Americký prezident Donald Trump a severokórejský vodca Kim Čong-un.
debata (17)

Do KĽDR prišla skupina amerických diplomatov a úradníkov. V nasledujúcich dňoch chcú so zástupcami severokórejskej vlády prejednávať podrobnosti summitu. Americkú delegáciu podľa denníka The Washington Post vedie bývalý veľvyslanec USA v Južnej Kórei Sung Kim, ktorého preto povolali zo jeho súčasného diplomatického postu na Filipínach. Američania sa už stretli s námestníčkou severokórejského ministra zahraničia Čche Son-hui. Rokovania by mali pokračovať aj v pondelok a v utorok. Hlavnou témou má byť severokórejský jadrový program.

„Ohľadom summitu so Severnou Kóreou to ide veľmi dobre,“ povedal v sobotu Trump v Bielom dome. „Postupuje to úspešne, takže uvažujeme o 12. júni v Singapure. To sa nezmenilo. Uvidíme teda, čo bude ďalej,“ povedal Trump.

Narýchlo zvolaná schôdzka prezidentov Južnej Kórey a KĽDR podľa médií ukázala, ako veľmi juhokórejskému prezidentovi Mun Če-inovi a severokórejskému vodcovi Kim Čong-unovi na americko-severokórejskom summite záleží. Mun po pôvodnom Trumpovom výroku o odvolaní dlho pripravovaného summitu neskrýval, že je nepríjemne prekvapený. KĽDR však v posledných dňoch sama opakovane hrozila zrušením summitu, okrem iného pre americko-juhokórejské manévre či americký tlak na jadrové odzbrojenie KĽDR.

Vodca KĽDR sa na sobotňajšej schôdzke so svojím juhokórejským náprotivkom znova „zaviazal k úplnej denuklearizácii Kórejského polostrova“, povedal juhokórejský prezident. Kim podľa neho zároveň uviedol, že je ochotný spolupracovať a pred plánovaným summitom ukončiť konfrontáciu. „Kim má obavy, či jeho krajina skutočne môže dôverovať Spojeným štátom, že dodržia svoj sľub a ukončia nepriateľské vzťahy (so Severnou Kóreou) a poskytnú bezpečnostné záruky v prípade vytvorenia denuklearizovaných zón polostrova,“ uviedol juhokórejský prezident. Svojho severokórejského kolegu ubezpečil, že Trump je v prípade úplného jadrového odzbrojenia „pevne odhodlaný“ zahájiť ekonomickú spoluprácu s KĽDR.

Lídri oboch kórejských štátov sa podľa severokórejských médií dohodli na vzájomnej spolupráci s cieľom zlepšiť vzájomné vzťahy medzi Pchjongjangom a Washingtonom a vytvoriť mechanizmy pre trvalý mier na Kórejskom polostrove. V budúcnosti sa chcú stretávať pravidelne. Ďalšia mezikorejská schôdzka by sa mala konať 1. júna.

Čínske ministerstvo zahraničia vyjadrilo plnú dôveru v to, že sa summit nakoniec uskutoční podľa plánu a že bude úspešný. „Vždy sme boli presvedčení, že priamy kontakt a dialóg medzi lídrom KĽDR a USA je kľúčovým pre vyriešenie jadrovej otázky na polostrove,“ oznámilo ministerstvo.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una