Mayová čelí tlaku na legalizáciu potratov v Severnom Írsku

Britská premiérka Theresa Mayová čelí tlaku, aby po írskom referende o povolení potratov umožnila legalizáciu interrupcií tiež v Severnom Írsku. Na ministerskú predsedníčku v tomto smere naliehajú niektoré popredné predstaviteľky konzervatívnej strany vrátane ministerky pre záležitosti žien a rovnosť príležitostí Penny Mordauntovej, píše britský nedeľník The Sunday Times.

27.05.2018 15:48
theresa mayová Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová.
debata (3)

Íri v piatkovom referende rozhodli o zrušení ústavného dodatku, ktorý zakazoval potraty. Výraznú liberalizáciu pravidiel pre interrupcie podporilo 68 percent hlasujúcich a írska vláda sľúbila, že do konca roka presadí zákon, ktorý umožní legálne prerušenie tehotenstva do 12. týždňa.

V susednom Severnom Írsku, ktoré je súčasťou Spojeného kráľovstva, však naďalej platí zákon, ktorý potraty neumožňuje ani v prípade znásilnenia alebo vážneho poškodenia plodu. Severné Írsko je tak jedinou časťou Británie, kde sa interrupcie vykonávajú len v prípade ohrozenia života matky.

„Je to historický deň pre Írsko a nádejný deň pre Severné Írsko. Túto nádej nesmieme sklamať,“ uviedla Mordauntová, podľa ktorej by zmena postoja Írska k potratom mala ovplyvniť aj zákony platné v Severnom Írsku.

Hoci v britskom parlamente by podľa The Sunday Times príslušnú zmenu zákona zrejme podporilo vyše 130 poslancov vrátane zástupcov vládnych konzervatívcov, je téma legalizácie potratov pre premiérku veľmi problémová. Riskuje totiž, že by pre spor o interrupcie mohla prísť o podporu severoírskej Demokratickej unionistickej strany (DUP), ktorú nutne potrebuje pre udržanie svojej menšinovej vlády.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Severné Írsko #interrupcie #Theresa Mayová