Americké vojenské lode preplávali okolo sporných čínskych ostrovov

Americké vojenské lode preplávali blízko Paracelských ostrovov v Juhočínskom mori, ktoré si Čína nárokuje napriek dlhoročnému územnému sporu s Vietnamom. Informovala o tom agentúra Reuters.

27.05.2018 18:31
Jemen, americké námorníctvo Foto:
Ilustračná snímka.
debata (41)

Manévre vzbudili nevraživú reakciu v Pekingu, ktorý teraz hrá dôležitú úlohu vzhľadom na pripravovaný prelomový summit medzi americkým prezidentom Donaldom Trumpom a severokórejským vodcom Kim Čong-unom. Čína udalosť označila za provokáciu.

Do vzdialenosti 12 námorných míľ (22 kilometrov) od súostrovia sa dostali raketový krížnik Antietam a torpédoborec Higgins. Obe plavidlá sú schopné niesť riadené strely a obe vykonali manévre v blízkosti ostrovčekov Tree, Lincoln, Triton a Woody.

Čínske ministerstvo zahraničia v krátkom vyhlásení uviedlo, že udalosť vážne narušila čínsku svojbytnosť, pretože lode podľa názoru Pekingu vplávali do čínskych teritoriálnych vôd bez povolenia. Na miesto zamierili čínske lode a lietadlá, aby vyzvali americké vojenské sily na opustenie oblasti.

Paracelské ostrovy sú jedným zo sporných území v Juhočínskom mori, Peking nad nimi prevzal plnú kontrolu v roku 1974 po námornom konflikte s Vietnamom. Čína si nárokuje takmer celé Juhočínske more, kadiaľ vedú významné námorné trasy a pod ktorého dnom sa môžu nachádzať veľké zásoby ropy a zemného plynu. Nároky na určité oblasti si robia aj Brunej, Filipíny, Malajzia, Taiwan a Vietnam.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #paracelské ostrovy