Populisti vládu v Taliansku nezostavia, prezident odmietol euroskeptika

Designovaný taliansky premiér Giuseppe Conte sa vzdal vymenovania do funkcie. U prezidenta Sergia Mattarellu neuspel s návrhom na zostavenie vlády podporovanej protiimigračnou Ligou a protestným Hnutím piatich hviezd (M5S). Mattarella odmietol vymenovať za ministra financií euroskeptického ekonóma Paola Savona, za čo obe koaličné strany prezidenta ostro kritizovali. Podľa agentúry AP tak v Taliansku zlyhal pokus o zostavenie prvej populistickej vlády. Krajina smeruje k predčasným voľbám.

27.05.2018 20:54 , aktualizované: 22:00
Giuseppe Conte Foto: ,
Giuseppe Conte oznámil, že sa vzdal menovania do funkcie premiéra.
debata (29)

Mattarella svoj krok zdôvodnil Savonovým odmietavým postojom k spoločnej európskej mene, ktorý by podľa prezidenta vyvolal poplach na finančných trhoch. Poukázal na to, že už teraz sa Taliansku predražuje si požičiavať nové peniaze. Zdôraznil, že nemieni pripustiť vo vláde niekoho, kto podporuje odchod Talianska z eurozóny. Hnutie piatich hviezd však toto tvrdenie vyvracia: to, že by Savona chcel dostať Taliansko z eurozóny, označilo za falošné a poplašné mediálne špekulácie.

81-ročný Savona je skúsený ekonóm – v minulosti riadil ministerstvo priemyslu a obchodu, pracoval v talianskej centrálnej banke, skúsenosti má aj zo súkromných bánk. Kriticky sa však stavia k členstvu Talianska v eurozóne, vstup do nej považuje za „historickú chybu“ a spoločnú menu euro opisuje ako „nemecké nebezpečenstvo“.

Mattarella sa v pondelok stretne s bývalým funkcionárom Medzinárodného menového fondu Carlom Cottarellim, ktorého by mohol poveriť zostavením dočasnej úradníckej vlády. Tá by mala krajinu spravovať do nových volieb, ak sa v parlamente už nenájde iná sila na zostavenie politickej vlády.

Vodca Ligy Matteo Salvini povedal, že by bolo lepšie zorganizovať nové voľby. Tie by sa podľa talianskych médií mohli konať už v októbri. „Nenecháme sa nikým vydierať,“ vyhlásil Salvini s tým, že by koaličná vláda nemohla fungovať s určovanými obmedzeniami. „Ak máme demokraciu, potom jediné, čo zostalo, je vrátiť slovo talianskemu ľudu,“ dodal.

Vodca M5S Luigi Di Maio označil prezidentovo rozhodnutie za nepochopiteľné. „V tom prípade sú voľby na nič,“ vyhlásil s tým, že o politike v Taliansku rozhodujú stále tí istí ľudia. Tým mal na mysli starú garnitúru, proti ktorej sa práve M5S dlhodobo vymedzuje. Podľa neho môže byť vo vláde trestne stíhaný politik ako šéf diplomacie Angelino Alfano, ale už nie niekto, kto kritizoval Európu. Predstavitelia M5S už predtým dali najavo presvedčenie, že úsilie o vznik koaličného kabinetu je marné. „V tom prípade budú nové voľby,“ uviedla s odkazom na svoje zdroje agentúra ANSA. Tiež prišli s vyhrážkou, že sa pokúsia v parlamente iniciovať proces zosadenie prezidenta.

Conte v nedeľu prezidentovi predstavil zoznam členov budúcej vlády. Prezident svoj nesúhlas s vymenovaním Savonu pritom Contemu oznámil už na neformálnej piatkovej schôdzke. Liga, ktorá je označovaná za krajne pravicovú stranu, vzápätí varovala, že od snahy presadiť Savona do čela rezortu financií neustúpi.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #talianska politická scéna