Dieťa visiace z balkóna zachránil prisťahovalec bez dokladov, dostane občianstvo aj prácu

Trvalo mu to iba niekoľko sekúnd, kým sa vyšplhal po fasáde parížskej budovy, aby zachránil dieťa, ktoré viselo vo vzduchoprázdne zo štvrtého poschodia. Mladý Malijčan bez dokladov Mamoudou Gassama sa stal hrdinom. Zábery s jeho spontánnym kúskom si za 24 hodín pozreli na sociálnych sieťach milióny ľudí. Mladý prisťahovalec sa dočkal pochvaly od parížskej starostky aj pozvánky do Elyzejského paláca.

28.05.2018 06:42 , aktualizované: 15:20
Emmanuel Macron, Mamoudou Gassama Foto: ,
Francúzsky prezident Emmanuel Macron a záchranca Mamoudou Gassama.
debata (187)

Francúzsky prezident Emmanuel Macron mu udelil medailu za statočnosť. Na stretnutí tiež oznámil, že Malijčan získa francúzske občianstvo. Gassama by mal podľa Macrona začať v rámci takzvanej občianskej služby pracovať u hasičov.

Spiderman z Mali

Všetko sa odohralo v sobotu večer, okolo ôsmej hodiny, keď okoloidúci, ktorí videli dieťa visiace z balkóna na štvrtom poschodí domu na severe francúzskeho hlavného mesta, upozornili hasičov. Tí na mieste zistili, že asi štvorročnému dieťaťu už pomohol z ťažkostí mladý muž.

„Našťastie sa tu vyskytol niekto, kto bol v dobrej kondícii a mal odvahu po dieťa vyšplhať,“ povedali hasiči agentúre AFP.

Úžasnú akciu natočili ohromení okoloidúci. Video zachytáva, ako sa muž s holými rukami počas asi 30 sekúnd vyšplhá cez štyri poschodia, aby schmatol dieťa, visiace z balkóna, a vtiahol ho do bezpečia. Na sociálnych sieťach sa toto video rýchlo šírilo a v nedeľu večer malo na konte viac ako štyri milióny zhliadnutí. Hrdina dňa si medzi užívateľmi vyslúžil prezývku komiksového hrdinu Spidermana, s pripomienkou, že tentokrát ide o ozajstného pavúčieho muža.

„Videl som veľa ľudí, ktorí kričali, húkali autá. Urobil som to, pretože to bolo dieťa. Vyšplhal som sa tam a našťastie som ich zachránil,“ povedal dvadsaťdvaročný Mamoudou Gassama novinárom. Strach dostal, až keď dieťa bolo v bezpečí. „Keď sme vošli do obývacej izby, začal som sa triasť, nemohol som sa udržať na nohách, musel som si sadnúť,“ dodal.

Podľa prvých poznatkov z vyšetrovania bolo dieťa na balkóne samo, rodičia v tom čase neboli doma.

Netrvalo dlho a prišli reakcie politikov, ktorí nešetrili chválou a ocenili odvahu mladého záchrancu. „Veľké bravo pre Mamoudoua Gassamu za statočnosť,“ zareagovala na twitteri parížska starostka Anne Hidalgová, ktorá hrdinovi dňa poďakovala telefonicky. „Povedal mi, že prišiel pred niekoľkými mesiacmi z Mali za snom, že si tu vybuduje život. Povedala som mu, že jeho hrdinský čin je príkladom pre všetkých občanov a že ho mesto Paríž určite a rado podporí v úsilí usadiť sa vo Francúzsku,“ uviedla starostka.

Krátko po dramatických udalostiach otca ohrozeného dieťaťa podľa zdrojov z francúzskej justície zadržali pre zanechanie potomka bez dozoru. O dieťa sa teraz stará sociálne zariadenie. Jeho matka počas dramatických chvíľ nebola v Paríži.

187 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Paríž #záchrana života #migrant