Poľsko ponúklo dve miliardy dolárov za americkú základňu

Poľsko ponúklo až dve miliardy dolárov (asi 1,7 miliardy eur) ako príspevok k trvalému rozmiestneniu amerických vojakov z tankovej divízie na svojom území.

28.05.2018 08:59
NATO, poľsko, vojaci, americkí vojaci, Foto: ,
Americkí vojaci po príchode do Poľska.
debata (505)

Uviedol to server Onet.pl s odvolaním sa na dokumenty z poľského ministerstva obrany, ktoré vypracovali spolupracovníci predchádzajúceho ministra obrany Antoniho Macierewicza. Americkí vojaci by podľa Varšavy mali byť protiváhou k rastúcemu ohrozeniu zo strany Ruska.

Dokument podľa servera obsahuje aj mapy s citlivými údajmi o rozmiestnení budúcich základní, ako aj škôl či nemocníc. Podľa ministerstva bol už rozoslaný americkej vláde, Kongresu a popredným analytickým strediskám, napríklad Atlantic Council.

Zverejnenie poľskej rokovacej pozície podľa servera vyvolalo vo vláde kritiku, materiál nebol konzultovaný ani s ministerstvom zahraničia, ani s prezidentskou kanceláriou.

Dlhodobá snaha

„Je to vážna chyba, navyše urobené tesne pred dôležitým rozhodovaním o trvalej prítomnosti amerických jednotiek v Poľsku,“ cituje server nemenovaného úradníka.

O trvalú prítomnosť amerických síl v Poľsku usilujú miestni politici už dlho. Až doteraz ale žiadne podrobnosti z rokovania neunikli na verejnosť.

„Poľsko sa zaviazalo prispieť sumou 1,5 až dve miliardy dolárov na pokrytie nákladov a uľahčenie pobytu jednej americkej tankovej jednotky či zodpovedajúcich síl v Poľsku,“ citoval server z dokumentu.

Tieto prostriedky by sa dali použiť na stavbu a opravy infraštruktúry, ktorá by slúžila ako americkým vojakom, tak miestnym obciam. Tie by na tento účel vraj mohli použiť aj prostriedky z Európskej únie.

Výraz bezradnosti

„Je to výraz bezradnosti terajších šéfov ministerstva obrany. Tento typ diplomacie a uverejňovania informácií, ktoré by nemali byť verejné, zoslabujú vyjednávaciu pozíciu našej krajiny,“ vyhlásil opozičný poslanec Tomasz Siemoniak, ktorý býval aj ministrom obrany.

Pripustil, že aj skôr Poliaci v rokovaniach s Američanmi ubezpečovali o pripravenosti niesť časť nákladov spojených s pobytom spojeneckých vojsk, ale vyjednavalo sa na vládnej úrovni a detaily poznala len hŕstka ľudí.

„Neplatí sa vojakom, ale stavajú sa základne, kasárne. Prítomnosť amerických vojakov zvyšuje našu bezpečnosť, a preto by sme mali niesť s tým súvisiace náklady. Zverejnený dokument ale vytvára zlý dojem, že si Poľsko chce americkú prítomnosť kúpiť,“ povedal.

V Poľsku a Pobaltí už pôsobia vojaci z USA a ďalších krajín NATO, tieto jednotky vyslané k posilneniu východného krídla NATO však nie sú rozmiestnené nastálo, ale sa striedajú na základe rotácie.

505 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko #USA #Americká armáda #americkí vojaci