Juhokórejský prezident by sa mohol zúčastniť na summite Kima s Trumpom

Juhokórejský prezident Mun Če-in by sa mohol zúčastniť historického summitu amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una. O tom, či sa Mun k schôdzke pripojí, rozhodne výsledok prebiehajúcich rokovaní medzi Washingtonom a Pchjongjangom.

28.05.2018 10:04
debata

Informovala o tom agentúra Jonhap s odvolaním sa na zdroj z juhokórejskej vlá­dy.

„Rokovania (medzi severokórejskou a americkou stranou) len začínajú, musíme počkať, ako dopadnú – ale prezident (Mun) by sa mohol prípadne k Trumpovi a Kimovi v Singapure pridať,“ uviedol vládny zdroj pod podmienkou anonymity.

Trojstranný summit pôvodne navrhli Mun a Kim po svojom prvom stretnutí, ktoré sa konalo v obci Pchanmundžom v demilitarizovanej pohraničnej zóne 27. apríla. Juhokórejský prezident túto možnosť pripomenul v sobotu, keď sa prekvapivo druhýkrát stretol so severokórejským vodcom.

Kim „potvrdil, že splnia prísľub úplného jadrového odzbrojenia Kórejského polostrova“, povedal po stretnutí novinárom Mun. Dodal, že severokórejský vodca chce spolupracovať a nekonfliktným spôsobom pripraviť cestu k úspešnému summitu s Trumpom.

"Tím Spojených štátov dorazil do Severnej Kórey, kde bude rokovať o samite medzi Kim Čong-unom a mnou. Nepochybujem o tom, že Severná Kórea má skvelý potenciál a jedného dňa sa stane národom so silným hospodárstvom. Kim Čong-un v tom so mnou súhlasí. Nakoniec sa to stane! " napísal v nedeľu na twitteri Trump. Americká delegácia jedná sa severokórejskú stranou v Pchanmundžomu.

Americký prezident v minulých dňoch zrušil a potom opäť pripustil konania júnového summitu s vodcom KĽDR Kim Čong-unom. Aj Pchjongjang pred tým niekoľkokrát vyhrážal, že summit odvolá.

Podráždenie severokórejskej strany vyvolalo vojenské cvičenie Južnej Kórey a USA a jednostranný nátlak Washingtonu na jadrové odzbrojenie KĽDR.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mun Če-in #summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una