Ankara má v hľadáčiku nové ruské suchoje, napísal turecký provládny denník

Ak Pentagon zruší dodávku najnovších amerických stíhačiek F-35 Turecku, plánovanú na jún, Ankara by si namiesto F-35 mohla zaobstarať ruské "neviditeľné" stíhačky Su-57, a to za polovičnú cenu oproti americkým strojom, uviedli turecké provládne noviny Yeni Şafak.

28.05.2018 11:38
Rusko Deň víťazstva výročie oslavy Foto: ,
Ruské stíhacie lietadlo 5. generácie Su-57 počas vojenskej prehliadky v Moskve.
debata (137)

„Táto správa zatiaľ nie je vyjadrením oficiálneho stanoviska,“ poznamenala ruská agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na svoj zdroj v tureckom obrannom priemysle.

Podľa neho sa správa o Su-57 ako o náhrade za F-35 opiera o názory expertov, nie štátnych predstaviteľov.

Rusko by síce mohlo dodať Turecku exportnú verzii Su-57, však zverejnenie úvah na túto tému „vyzerá ako výlučne politický signál Ankary vyslaný do Washingtonu“, usúdil Igor Korotčenko, ktorý v Rusku vedie stredisko analyzujúce obchod so zbraňami vo svete.

Miliardový kontrakt

Avšak v Kongrese sa objavil návrh pozastaviť predaj amerických zbraní Turecku, vrátane stíhačiek F-35, a tak si na Ankare vymôcť, aby sa zriekla nákupu ruských rakiet S-400. Turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu v reakcii pohrozil krokmi proti USA, ak dodávku F-35 zablokujú.

Ankara a Moskva podpísali vlani v decembri dohodu, na základe ktorej má Rusko Turecku dodať štyri jednotky systému protivzdušnej obrany S-400 za cenu 2,5 miliardy dolárov. Dodávky týchto rakiet sa mali začať na jar 2020, ale obe krajiny sa dohovorili na urýchlení, a tak S-400 majú Rusi dodať už v júli budúceho roku.

Ruská výzbroj v NATO

Dohoda vzbudzuje znepokojenie Západu okrem iného preto, že druhá najväčšia armáda NATO bude závisieť na ruskej výzbroji, ktorá navyše nie je kompatibilná s výzbrojou iných členských krajín. Rozpaky budí aj skutočnosť, že zmluva bola uzatvorená napriek americkým sankciám proti Rusku vyhláseným kvôli anexii ukrajinského Krymu.

Kým izraelské letectvo ako prvé nasadilo F-35 v boji, Su-57 ešte nebol oficiálne zaradený ani do výzbroje ruského letectva. Na internete sa však objavili zábery z letu Su-57 v Sýrii, kde tamojšie bojisko slúži aj na vyskúšanie najnovších ruských zbraní v reálnych bojových podmienkach.

137 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Turecko #stíhačky