Sadr: Irak je na prvom mieste

"Váš hlas je pre nás poctou. Nesklameme vás,” reagoval Muktad as-Sadr, šéf víťaznej politickej koalície v nedávnych irackých parlamentných voľbách na pondelkové oficiálne potvrdenie výsledkov hlasovania.

28.05.2018 20:00
Muktad as-Sadr Foto: ,
Šiitský klerik Muktad as-Sadr počas tlačovej konferencie v Nadžáfe.
debata (1)

Ibaže tak ako teraz šiitský duchovný, aj pred ním politici sľubovali Iračanom „svetlejšiu budúcnosť“. A práve sklamanie ľudí znamenalo pre premiéra Hajdara al-Abádího tretie miesto s veľkým odstupom za víťazom. O čosi viac, aspoň podľa výsledkov, veria Iračania ťažko skúšaní situáciou po zvrhnutí Saddáma Husajna, „druhej“ aliancii kandidátov napojených na Irán a šiitské polovojenské skupiny, ktoré pod vedením exministra dopravy a neskoršieho veliteľa milícií bojovali proti extrémistom z tzv. Islamského štátu.

„Irak je na prvom mieste!“ vyhlásil ihneď po volebnom víťazstve Muktad as-Sadr, ktorý tak parafrázoval „hlavný“ cieľ prezidenta USA Donalda Trumpa (America in the First Place).

Narážal tým na čoraz väčšiu únavu obyvateľov zo zasahovania zvonku do vnútropolitického vývoja, ktoré trvá roky a výsledok je nielen v očiach Bagdadu v nedohľadne. A tak, ako konštatoval aj portál EuroAsia, Irak je dnes na križovatke. Pokusy porazených spochybniť výsledky hlasovania zmietol v nedeľu zo stola iracký ústavný súd. Koalícii Muktada as-Sadra tak teraz nič nestojí ceste aspoň čiastočne naplniť očakávania miliónov Iračanov.

Bohatý ropný nález

Z ekonomického hľadiska mu najnovšie do kariet hrá okrem iného objav nového bohatého ropného náleziska. Podľa portálu Topneftegaz sa to podarilo firme Bashneft International B. V., dcére ruskej Rosnefti. Salman, ako nazvali „čierny poklad“, objavili v hĺbke 4 277 metrov a odhadovaná rozloha náleziska na juhozápade krajiny je viac ako 7 600 štvorcových kilometrov. Pre Bagdad je to o to povzbudzujúcejšie, že problém s ťažbou a exportom ropy v autonómnom severoirackom Kurdistane sa doteraz nepodarilo úplne vyriešiť.

Sklamanie z doterajšieho vývoja potvrdila napokon aj oveľa nižšia volebná účasť v porovnaní s rokom 2014. Podľa ústrednej volebnej komisie právo hlasovať malo 24,3 milióna obyvateľov z celkového počtu 36 miliónov. Svoje právo však využilo iba 10,7 milióna, čo znamená percentuálnu účasť 43,9 %( 2014 – 60 %). Voľby najviac bojkotovali obyvatelia Bagdadu. Boli to až dve tretiny voličov, pričom práve zástupcovia z metropoly tvoria väčšinu snemovne. Radosť z víťazstva šiita Muktada as-Sadra majú podľa očakávania v saudskoarabskom Rijáde v nádejí, že zastaví iránske aktivity v Iraku. Naopak, Teherán neskrýva sklamanie. „Zmieri sa Irán s výsledkom, alebo sa bitka iba začína?“ kladú si otázku viacerí pozorovatelia. Mnohí totiž upozorňujú, že volebný víťaz má protiiránske politické smerovanie. Iní to však vyvracajú.

Premiérom nebude

„Skutočne chce obmedziť zasahovanie Teheránu do vnútorných veci Iraku. A nemysli si to iba as-Sadr. Nebude však konať proti Teheránu, akurát je nezávislejší v prijímaní rozhodnutí. A vôbec ani irackí šiiti ako celok nebudú budú robiť prieky Teheránu,“ upozorňuje aj panarabský portál Arabica.

Navyše, ako pripomínajú viaceré zdroje, as-Sadr nekandidoval do parlamentu, a teda si nemôže sadnúť do kresla premiéra. Napokon vraj ani nikdy nemal cieľ zastávať oficiálne funkcie. Na druhej strane však ako líder víťaznej politickej aliancie má vplyv na tvorbu nového kabinetu, ale aj na činnosť samotnej snemovne. A „tretieho“ al-Abádího už as-Sadr podporil, a tak ho pravdepodobne „ponechá“ v kresle šéfa kabinetu. „Abádí totiž dokáže balansovať medzi Iránom a USA, ako aj prekonať spory medzi jednotlivými frakciami,“ analyzuje situáciu aj portál EuroAsia.

Svetské chápanie sveta

Podľa viacerých pozorovateľov v novom parlamente môže mútiť politické vody koaličný blok Fatah Hadího al-Amíriho, ako aj Zákon štátu viceprezidenta Nurího al-Malíkiho (získal 26 kresiel). Všetko bude záležať na podpore nielen šiitov a sunnitov, ale aj Kurdov.

„Vytvoriť kabinet sa nepodarí zajtra ani pozajtra. Rovnako ako sa nepodarí na základe volebného výsledku vyriešiť všetky problémy v Iraku. Pozitívne je, že Iračania sú už unavení od počúvania religióznych prejavov. Možno že sa skončí aj spor medzi šiitmi a sunnitmi. Irak mal vždy blízko k svetskému chápaniu sveta,“ skúša predpovedať panarabský portál Dahab. Ako priznáva, výsledok volieb bude ešte dlho ovplyvňovať národno-štátne budovanie krajiny, ktorá sa stále nachádza na križovatke.

„Hlavné je minimalizovať zasahovanie do procesu spoza hraníc s tým, aby Iračania mali šancu sami rozhodnúť o budúcnosti svojej krajiny,“ uzaviera portál Dahab.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Irak #Muktad as-Sadr