Biely dom odložil chystané sankcie proti KĽDR

Biely dom mal v úmysle vyhlásiť v utorok nové rozsiahle sankcie proti Severnej Kórei, ale vzhľadom k obnoveným nádejám na stretnutie Donalda Trumpa a Kim Čong-una ich v pondelok odložil na neurčito.

28.05.2018 21:33
debata (4)

Napísal to denník The Wall Street Journal. Americký prezident pôvodne summit so severokórejským vodcom plánovaný na 12. júna odvolal, teraz o ňom ale Washington opäť hovorí optimisticky.

Biely dom mal podľa newyorského denníka pripravené sankcie proti zhruba tridsiatim subjektom, medzi ktorými boli i ruské a čínske firmy. Sankcie boli pripravené v reakcii na nedávne slovné útoky Pchjongjangu proti americkému vedeniu. Práve v reakcii na pritvrdenie severokórejského slovníka americký prezident svoju schôdzku s Kimom minulý týždeň odvolal.

O možnosti nových sankcií proti KĽDR informoval The Wall Street Journal už minulý týždeň. O sankciách, ale aj o možnom vojenskom zásahu, rokovala údajne americká Národná bezpečnostná rada (NSC), napísal denník bez ďalších podrobností.

V pondelok s odvolaním sa na americké vládne zdroje denník uviedol, že cieľom sankcií malo byť zablokovanie finančných tokov smerujúcich do KĽDR. Severná Kórea je podľa Bieleho domu stále schopná zaobstarať si v zámorí finančné prostriedky prostredníctvom siete svojich agentov uzatvárajúcich pokutové obchody. To podkopáva snahy USA o čo najväčšiu izoláciu Kima.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Biely dom USA #sankcie proti KĽDR #summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una