Pakistan prezradil USA úkryt bin Ládina,tvrdí pakistanský exšpión

Pakistan prezradil Spojeným štátom, že sa na jeho území skrýval vodca teroristickej siete al-Kájda Usáma bin Ládin. V rozpore s oficiálnou verziou Islamabadu aj Washingtonu to tvrdí exšéf pakistanskej rozviedky ISI Asad Durrani.

28.05.2018 23:04
debata (2)

Podľa neho pakistanská vláda tají podiel na dolapení bin Ládina, pretože mnohí Pakistanci tohto teroristu obdivujú. Durrani kvôli svojim výrokom čelí armádnemu vyšetrovaniu, oznámili v pondelok agentúry Reuters a AFP.

Durráního tvrdenie vyšli v knihe Spy Chronicles, ktorej spoluautorom je bývalý šéf indickej tajnej služby RAW Amarjit Singh Dulat. India a Pakistan majú dlhodobo napäté vzťahy najmä kvôli sporom o oblasť Kašmíru, ktoré dvakrát prerástli do ozbrojeného konfliktu.

„ISI sa pravdepodobne dozvedela o Usámovi bin Ládinovi a bol odovzdaný Spojeným štátom podľa vzájomne dohodnutého postupu,“ uviedol Durrani v knihe. „K popretiu akejkoľvek (pakistanskej) role došlo preto, že spolupráca so Spojenými štátmi na likvidáciu Osoby považovanej mnohými Pakistancami za hrdinu by mohla vláde skomplikovať situáciu,“ dodal. Dulat udalosť komentoval rovnako.

Radikálny islamista bin Ládin podľa Washingtonu zosnoval rad teroristických akcií vrátane útokov na USA z 11. septembra 2001, od ktorého patril k najhľadanejším teroristom sveta.

Americké komando ho zabilo 2. mája 2011 v Abbottábáde blízkosti pakistanskej metropoly Islamabad. V 80. rokoch 20. storočia viedol bin Ládin úspešný boj proti sovietskej okupácii Afganistanu. V tej dobe ho podporovala ISI aj americká tajná služba CIA.

Washington doteraz uvádzal, že akciu proti bin Ládinovi podnikol sám, bez vedomia pakistanských úradov. Pakistanský súd v máji 2012 poslal do väzenia lekára, ktorý k vypátraniu bin Ládina prispel. Americký investigatívny novinár Seymour Hersh v máji 2015 napísal, že pri likvidácii šéfa teroristickej siete al-Káida pomáhali pakistanská armáda aj tajná služba. Bin Ládin sa údajne v Abbottábáde v čase zásahu neskrýval, ale ISI ho držala ako zajatcu.

Kontroverzie vyvolávajú aj ďalšie výpovede v knihe, napríklad o zasahovaní ISI do pakistanskej politiky a o podpore, ktorú Islamabad poskytuje povstalcom v indickej časti Kašmíru.

Durrani stál na čele ISI v rokoch 1990 až 1992. Teraz je generálom v penzii. Podľa armády je podozrivý z porušenia vojenského kódexu správania. Dostal preto zákaz vycestovať a v pondelok mal na ústredí armády podať vysvetlenie k výrokom v knihe.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Pakistan #Usama bin Ládin