Floridu zasiahla prvá pomenovaná atlantická búrka tohtoročnej sezóny

Subtropická búrka Alberto, prvá pomenovaná atlantická búrka v tomto roku, udrela v pondelok na pevninu pri severozápadnom pobreží amerického štátu Florida.

29.05.2018 06:20
debata

Alberto sa prehnal cez lokalitu Laguna Beach s najvyššou rýchlosťou vetra 72 kilometrov za hodinu, uvádza britská stanica BBC.

Úrady už predtým evakuovali z floridského pobrežia Mexického zálivu tisícky ľudí. Meteorológovia predpokladajú, že búrka zoslabne a presunie sa ďalej do vnútrozemia. Alberto sa pohybuje severným smerom rýchlosťou 14 km/h, oznámilo Národné stredisko pre hurikány (NHC). Sezóna hurikánov sa oficiálne začína až 1. júna.

Podľa predpovedí prinesie Alberto v štátoch Mississippi a Georgia do 30 centimetrov zrážok, pričom sa očakáva, že búrka vyvolá aj niekoľko tornád. V nízko položených oblastiach môže nastať vyše metrové vlnobitie. Meteorológovia majú pre hurikány sezóny 2018 pripravených ďalších 21 mien ako Beryl, Ernesto, Kirk, Nadine či Rafael.

Vlani zasiahol USA a karibskú oblasť veľký počet smrteľných hurikánov. Portoriko, nezačlenené územie USA, sa napríklad stále spamätáva zo škôd na infraštruktúre, ktoré v októbri napáchal hurikán Maria.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Florida #tropická búrka