Stíhaná thajská expremiérka Šinavatrová dostala britské víza na desať rokov

Bývalá thajská premiérka Jinglak Šinavatrová, ktorá vlani utiekla zo svojej krajiny pred vynesením súdneho verdiktu ohľadom zanedbania štátnických povinností, dostala desaťročné víza na vstup do Británie. Informovala o tom v noci na utorok agentúra DPA.

29.05.2018 06:43
Jinglak Šinavatrová Foto: ,
Bývalá thajská premiérka Jinglak Šinavatrová.
debata (4)

Tieto víza jej umožňujú voľný vstup na územie Británie, avšak každý pobyt je obmedzený na šesť mesiacov. Miesto, kde sa expremiérka po úteku zdržiava, je v Thajsku predmetom špekulácií. Tamojší najvyšší súd ju uznal za vinnú vo veci vysokej finančnej straty pri rozhodovaní o štátnych dotáciách pre pestovateľov ryže.

V neprítomnosti jej bol vymeraný trest odňatia slobody na päť rokov.

Thajské ministerstvo zahraničných vecí sa o udelení víz dozvedelo iba z médií, zatiaľ čo britské úrady sa odmietli k danej záležitosti vyjadriť, argumentujúc ochranou súkromia.

Šinavatrovej demokraticky zvolená vláda bola zosadená v máji 2014 vojenským prevratom po mesiacoch pouličných protestov. Jinglak Šinavatrová je sestrou ďalšieho thajského expremiéra Thaksina Šinavatru, ktorý je masmediálnym magnátom. Na čele krajiny stál v rokoch 2001–2006 a tiež ho zosadili počas vojenského prevratu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Thajsko #Jinglak Šinavatrová