Do USA smeruje vysokopostavený predstaviteľ KĽDR

Do Spojených štátov smeruje vysokopostavený predstaviteľ Severnej Kórey, aby tam prerokoval prípadný summit medzi americkým prezidentom Donaldom Trumpom a severokórejským vodcom Kim Čong-unom, informovala agentúra Jonhap.

29.05.2018 08:24 , aktualizované: 13:26
Kim Jong-čchol Foto: ,
Sverokórejský generál Kim Jong-čchol.
debata (5)

Šéf Bieleho domu túto správu neskôr sám potvrdil. „Dali sme dokopy veľký tím pre naše rozhovory so Severnou Kóreou. Teraz prebiehajú stretnutia týkajúce sa summitu. Severokórejský podpredseda Kim Jong-čchol teraz mieri do New Yorku. Solídna odpoveď na môj list, ďakujem!“ napísal Trump na svojom twitteri.

Podľa agentúry Johnap severokórejský generál Kim Jong-čchol, podpredseda ústredného výboru vládnej Kórejskej strany práce, pricestoval v utorok do Pekingu. Podľa zdrojov agentúry „Kim prišiel do Pekingu ráno a rezervoval si let do New Yorku“.

Očakávalo sa, že Kim Jong-čchol vycestuje do USA v rámci recipročnej návštevy. Severnú Kóreu totiž navštívil začiatkom mája americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo a rokoval práve s Kim Jong-čcholom. Podľa Jonhapu by dvojica mohla v USA dokončiť plány na historický summit Trumpa a Kim Čong-una.

Trump minulý štvrtok oznámil, že ruší pripravovaný summit s Kim Čong-unom, plánovaný na 12. júna v Singapure. Krátko na to však uviedol, že stretnutie by sa predsa len mohlo konať. Trump v nedeľu uviedol, že skupina predstaviteľov USA je v Severnej Kórei, aby tam plánovala summit. Zvýšilo to očakávania, že schôdzka oboch lídrov sa naozaj uskutoční.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Severná Kórea #Kim Jong-čchol #summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una