Ukončili pátranie po malajzijskom lietadle stratenom v roku 2014

Pátranie po lietadle linky 370 spoločnosti Malaysia Airlines, stratenom v roku 2014, sa v utorok oficiálne skončilo. Po zmiznutom stroji naposledy od januára pátrala súkromná americká spoločnosť Ocean Infinity. Jej pátranie však nebolo úspešné, uviedla spravodajská stanica BBC.

29.05.2018 10:40
debata (1)

Lietadlo s 239 osobami na palube zmizlo 8. marca 2014 za dodnes neobjasnených okolností počas letu z Kuala Lumpuru do Pekingu. Vyšetrovatelia tvrdia, že lietadlo linky MH370 sa po strate kontaktu nad Juhočínskym morom otočilo a zamierilo do odľahlých oblastí Indického oceánu. Jeho osud patrí medzi najväčšie záhady v dejinách civilného letectva.

Americká spoločnosť Ocean Infinity používala pri svojom pátraní osem samostatných podvodných dronov s vysoko kvalitnými kamerami, sonarmi a senzormi a počas 90 dní preskúmala rozsiahle oblasti v južnej časti Indického oceánu, pričom však neobjavila žiadne trosky strateného boeingu. Pátranie bolo ukončené aj vzhľadom na zhoršujúce sa zimné počasie v oblasti, ktoré znemožní pátranie aj v nasledujúcich mesiacoch.

Malajzijská vláda začiatkom tohto roku sľúbila americkej spoločnosti do 70 miliónov dolárov, ak do troch mesiacov nájde vrak alebo čierne skrinky z havarovaného letu MH370.

Finančná odmena mala byť vyplatená len v prípade úspešnej lokalizácie lietadla, pričom konečná suma sa mala odvíjať od veľkosti preskúmaného územia. Ak by firma prehľadala 5000 kilometrov štvorcových, dostala by 20 miliónov dolárov (16,76 milióna eur). Odmena by sa postupne zvyšovala až na 70 miliónov dolárov (58,67 milióna eur), ak by trosky našli mimo identifikovanej oblasti.

Po neúspešnej misie Ocean Infinity malajzijská vláda už medzičasom vyhlásila, že nemá v úmysle začať nové pátranie po lietadle.

BBC však uviedla, že diskusie o osude stroja linky 370 malajzijských aerolínií stále pokračujú a aj rodiny mnohých z jeho cestujúcich si želajú, aby pátranie po lietadle pokračovalo.
Oficiálne pátranie v južnej časti Indického oceánu ukončili vlani.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pátranie #malajzijské lietadlo #zmiznuté lietadlo