Útočník z Liege, ktorý zabil dve policajtky a civila, bol na priepustke z väzenia

Páchateľ útoku, ktorý sa odohral v utorok dopoludnia v belgickom meste Liege a pri ktorom zahynuli dve policajtky a jeden mladý muž, je 36-ročný Belgičan Benjamin Herman, ktorý v čase útoku využíval možnosť dočasného prepustenia z nápravnovýchovného zariadenia.

29.05.2018 11:53 , aktualizované: 17:34
Belgicko, policajt, policajti, polícia Foto: ,
Belgická špeciálna jednotka na mieste streľby v belgickom meste Liege.
debata (65)

Podľa belgickej televíznej stanice RTBF, ktorá sleduje vývoj udalostí v Liege, došlo k incidentu na ulici Boulevard d'Avroy v čase, keď páchateľ, pôvodom z mesta Rochefort vo Valónsku, bol na niekoľko hodín prepustený z väzenia, aby sa zúčastnil „reklasifikácie“.

K čomu už nedošlo. Ešte pred násilnými udalosťami v Liege sa počas noci dopustil menšieho zločinu v susednej provincii Luxembursko.

Známy prípad

Muž zaútočil na hliadkujúce policajtky po tom, ako ho oslovili kvôli rutinnej kontrole. Páchateľ následne jednej z nich zobral strelnú zbraň, ktorou zastrelil náhodného svedka udalosti v okoloidúcom aute a ktorou strieľal aj na členov privolaného protiterotistického komanda, pričom dvoch z nich zranil ešte predtým, ako ho zastrelili.

Benjamin Herman bol pre policajtov „známy prípad“. Bol považovaný za násilníka a mal problémy so zákonom pre účasť na krádežiach, poškodzovaní verejného majetku a obchodovanie s drogami, za čo si vyslúžil aj pobyt za mrežami. Nikdy však nebol evidovaný za radikalizmus. K jeho radikalizácii podľa RTBF došlo vo väznici Lantin, ktorá sa nachádza v blízkosti Liege a do ktorej sa dostal v roku 2017.

Nestabilný človek

Podľa dostupných údajov bol v psychologickom profile označený ako „nestabilný“, za čo môže aj jeho „problematické“ detstvo. Páchateľ nemal v posledných rokoch žiaden kontakt so svojou rodinou.

Kráľovský prokurátor pre Liege počas tlačovej konferencie na policajnom ústredí v tomto meste uviedol, že nevylučuje „domnienku teroristického trestného činu“.

Európski lídri reagujú

Francúzsky prezident Emmanuel Macron a britská premiérka Theresa Mayová vyslovili svoju sústrasť Belgicku, píše agentúra DPA.

„Chcem venovať sústrasť a solidaritu francúzskeho ľudu našim belgickým susedom,“ povedal Macron po summite o Líbyi v Paríži.

„Moje myšlienky sú s obeťami dnešného zbabelého útoku v Belgicku a s ich smútiacimi rodinami,“ napísala premiérka Mayová na Twitteri. Dodala: „Spojené kráľovstvo rozhodne stojí proti teroru po boku nášho belgického spojenca.“

65 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Belgicko #rukojemnícka dráma