Zeman má plán B, ale aj C

"Vláda Miloša Zemana sa blíži," komentujú v kocke politici aj médiá pondelkové večerné výroky českého prezidenta v Českej televízii.

30.05.2018 10:00
zeman, babiš Foto: ,
Prezident Miloš Zeman (vpravo) a premiér v demisii Andrej Babiš si vymenovanie šéfa kabinetu zopakujú bez ohľadu na to, ako dopadne referendum v ČSSD.
debata (2)

„Ešte pred 15. júnom (predpokladané zverejnenie výsledkov vnútrostraníckeho plebiscitu v ČSSD – pozn. red.) určite vymenujem druhýkrát Andreja Babiša (ANO) za predsedu vlády,“ vyhlásil Zeman s tým, že síce ešte nepozná presný termín, ale čoskoro ho vraj bude vedieť. Iba čiastočne súhlasil s opozičnými hlasmi, podľa ktorých ide o jasný tlak na ČSSD ešte pred skončením vnútrostraníckeho referenda o podieľaní sa na Babišovej vláde s tichou podporou KSČM.

„Nie je to iba tlak na sociálnu demokraciu, ale aj na Andreja Babiša, aby sa poponáhľal s vytvorením vlády. Po jeho vymenovaní očakávam, že do 14 dní mi predloží zoznam ministrov,“ dodal Zeman. Vzápätí Babiš reagoval tvrdením, podľa ktorého ak ho prezident vymenuje do polovice júna, tak na jeho konci bude mať Zeman na stole navrhovaný zoznam členov kabinetu.

Na vládu s dôverou čakajú Česi už sedem mesiacov. Podľa týždenníka Respekt zatiaľ sa striedali iba horšie možnosti. Raz to bolo ANO s Okamurovou SPD a inokedy s KSČM. V tejto súvislosti Vít Rakušan, podpredseda STAN, na utorkovej tlačovej konferencii v snemovni pripomenul Babišovu stále existujúcu možnosť zostaviť kabinet s Okamurovou SPD a KSČM. A podľa Rakušana je to varujúca možnosť.

Zeman má situáciu „pod kontrolou“

„Pán prezident chce svoju vládu snov – SPD, KSČM a ANO,“ zhodnotil podpredseda STAN s tým, že "spojenie Babiš – Zeman je horľavé a pragmatické a padne vo chvíli, keď sa to prestane hodiť prezidentovi“.

Šéf ČSSD Jan Hamáček si však na rozdiel od opozičných lídrov nerobí starosti so Zemanovým zámerom.

„Vyjadrenie prezidenta chápem ako potvrdenie jeho predchádzajúcich výrokov a nevnímam to ako tlak na sociálnu demokraciu,“ vyjadril sa šéf ČSSD. Samotný Zeman má vraj pripravený plán B. V skutočnosti však „plán B“ (Babiš premiérom) neexistuje. Zato je tu „akcia Z“ v podobe uspokojenia Zemana. A nepochádza z kuchyne Babišovho hnutia ANO, ale z dielne českého prezidenta. Ak sa však vraj nepodarí realizovať „béčko“, tak na rad príde aj plán C – predčasné parlamentné voľby.

Zatiaľ však, podľa viacerých politológov, má prezident Zeman situáciu „pod kontrolou“. Úspech jeho politiky vidia viacerí hlavne v tom, že má priamy vplyv na ČSSD a KSČM. V prvom prípade cez vybraných politikov a v tom druhom prostredníctvom celej strany. Výsledkom podľa spomínaných hlasov je, že Babiš sa stáva rukojemníkom hlavy štátu.

„Hnutie ANO si to uvedomuje, a tak je nútené obhajovať spoluprácu s KSČM fascinujúcimi konštrukciami,“ prízvukuje aj týždenník Respekt.

Česi sú pesimisti

Na otázku, či bude mať Česko vládu s dôverou do letných prázdnin, odpovedali respondenti:

  • Áno – 24 %
  • Nie – 62 %
  • Netuším, nezaujíma ma to – 14 %

ZDROJ: TYDEN

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #česká vláda #Andrej Babiš #Miloš Zeman #česká vládna kríza