Úrad OSN vyzval Maďarsko na stiahnutie návrhu zákona Stop Sorosovi

Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) vyzval maďarskú vládu, aby stiahla z parlamentu návrh balíčka zákonov - nazvaný "Stop Sorosovi" - na potlačenie nelegálneho prisťahovalectva.

30.05.2018 09:38
debata (12)

Návrh predložený v utorok parlamentu by totiž podľa UNHCR obmedzoval mimovládne organizácie a súkromné osoby v podpore utečencov a žiadateľov o azyl.

Podľa agentúry MTI UNHCR vo vyhlásení na svojej internetovej stránke vyjadril obzvlášť obavy z toho, že balíček zákonov je namierený voči tým, ktorí by pomáhali utečencom z dôvodu ľudskosti.

Riaditeľka maďarskej kancelárie Amnesty International Júlia Ivánová označila kroky vlády za ďalší pokus o prehĺbenie intolerancie, nenávisti voči cudzincom a rasizmu. Zdôraznila, že vládny návrh zákonov, ktorým sa hermeticky uzatvoria hranice pred utečencami, kriminalizuje úplne legitímne činnosti, akými sú poskytovanie informácií či právna pomoc pre žiadateľov o azyl.

Vláda v utorok predložila parlamentu balíček zákonov – nazvaný „Stop Sorosovi“ – na potlačenie nelegálneho prisťahovalectva a príslušnú, v poradí už siedmu novelu ústavy.

Zákon „Zastavme Sorosa“ nazývaný podľa finančníka maďarského pôvodu Georgea Sorosa, ktorého Budapešť obviňuje z podpory nelegálnej migrácie, umožňuje trestať organizovanie tejto činnosti.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #OSN #George Soros #UNHCR #Sorosov plan