Hurikán v Portoriku si vyžiadal možno až 4 645 obetí

Hurikán Maria, ktorý vlani 20. septembra zasiahol Portoriko, si podľa neoficiálnych informácií vyžiadal možno až 4645 obetí. Oficiálna bilancia pritom hovorí len o 64 mŕtvych, napísala v stredu na svojej webovej stránke televízna stanica CNN.

30.05.2018 10:01
maria Foto: ,
Zamestnanci krízového centra v meste Santo Domingo v Dominikánskej republike si fotia trajektóriu hurikánu Maria.
debata (1)

Odvolala sa na odbornú správu zverejnenú v utorok v prestížnom časopise New England Journal of Medicine. Podľa jej autorov išlo o „značné podcenenie“ skutočného počtu obetí hurikánu v Portoriku a jeho následkov, ktorý je pravdepodobne omnoho vyšší, než pripúšťajú úrady.

„Tieto čísla… zdôrazňujú ľahostajnosť americkej vlády k chabej infraštruktúre v Portoriku,“ píšu v časopise autori z Harvardovej univerzity a ďalších inštitúcií.

CNN spolu s ďalšími médiami už skôr použili vládne štatistiky a rozsiahle rozhovory s pozostalými a riaditeľmi pohrebníctiev na to, aby spochybnili oficiálnu bilanciu mŕtvych, ktorú uvádza portorická vláda. Podľa ich predchádzajúcich odhadov si hurikán Maria mohol vyžiadať 1000 obetí.

Tím vedcov z Harvardovej univerzity došiel k oveľa vyššiemu odhadovanému počtu úmrtí prieskumom náhodne zvolených 3299 domácnosti na ostrove. Prieskum uskutočnili na začiatku tohto roka. Výsledky prieskumu – v ktorom sa na úmrtia spytovali miestnych obyvateľov – porovnali autori správy s celkovou mierou úmrtnosti z roku 2016. To im umožnilo odhadnúť počet úmrtí, ktorý si pravdepodobne vyžiadal hurikán Maria odo dňa, keď ostrov zasiahol, do 31. decembra 2017.

Héctor Pesquera, ktorý stojí na čele komisie pre verejnú bezpečnosť v Portoriku, reagoval, že vláda nemá dôvod spochybňovať zistenia expertov z Harvardovej univerzity a že tieto údaje preskúma.

Hurikán Maria napáchal v Portoriku, majúcom štatút nezačleneného územia USA, obrovské materiálne škody; niektorí odhadujú ich výšku až na 94 miliárd dolárov. Išlo o najsilnejší hurikán, aký na tomto ostrove zaznamenali za uplynulých 80 rokov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Portoriko #hurikán Maria