Útočník z Liege v noci pred útokom vraždil v meste On na juhu Belgicka

Páchateľ utorkového útoku v belgickom meste Liege spáchal vraždu aj v noci z pondelka na utorok. Informoval o tom v stredu belgický minister vnútra Jan Jambon, ktorý tak potvrdil informácie belgických médií.

30.05.2018 10:16
Belgicko, policajt, policajti, polícia Foto: ,
Belgická špeciálna jednotka na mieste streľby v belgickom meste Liege.
debata (4)

K vražde došlo v meste On ležiacom na juhu krajiny. Podľa miestnych médií obeťou bol 30-ročný narkoman, ktorý bol usmrtený kladivom.

Zdroje blízke vyšetrovaniu uviedli, že po útoku v meste On bol Benjamin Herman, neskorší páchateľ útokov a rukojemníckej drámy v Liege, na úteku.

Belgické médiá spresnili, že Hermana polícia sledovala, pretože počas väzby v Lantine na východe Belgicka bol v kontakte s väzneným islamistom a zradikalizoval sa.

Útok v Liege si vyžiadal tri obete na životoch. Podľa vyšetrovateľov všetko nasvedčuje tomu, že šlo o teroristický ú­tok.

Podľa belgickej prokuratúry Herman v Liege odzbrojil policajtky a ich zbrane použil proti nim i pri neskoršej streľbe. Následne zastrelil 22-ročného muža sediaceho v okoloidúcom vozidle, ktoré práve odchádzalo z parkoviska pri neďalekej strednej škole. Potom vošiel do školy, kde zadržiaval ženu ako rukojemníčku.

Rukojemnícku drámu ukončili špeciálne policajné jednotky, ktoré Hermana zastrelili. Pri útočníkovej paľbe bolo zranených niekoľko policajtov.

Herman, narodený v roku 1982, má záznamy v registri trestov, vrátane krádeže, napadnutia a drogových trestných činov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #terorista #teroristický útok #Belgicko #Liége