V Madride zadržali a krátko nato prepustili britského finančníka Browdera

Britský investor William Browder prostredníctvom svojho tweetu v stredu oznámil, že ho v Madride zatkli na základe ruského zatykača. Na sociálnej sieti Twitter Browder zverejnil aj fotografiu, ktorú urobil zo zadného sedadla policajného auta.

30.05.2018 11:46
Bill Browder Foto: ,
Britský finančník Bill Browder na archívnom zábere.
debata (13)

Španielska polícia však vzápätí uviedla, že Browder nebol zatknutý. Hovorkyňa polície vysvetlila, že Browdera zadržali a previezli na policajnú stanicu kvôli kontrole ruského zatýkacieho rozkazu. Hovorkyňa dodala, že polícia zistila, že zatýkací príkaz už nie je platný. Po krátkom výsluchu polícia Browdera prepustila na slobodu, informovala agentúra Bloomberg.

Browder založil investičný fond Hermitage Capital a v rokoch 1995–2007 najväčším zahraničným investorom v Rusku. Problémy spoločnosti sa začali v roku 2005. Browderovi bolo vtedy zrušené ruské vízum, pričom mu oficiálne neboli oznámené dôvody tohto rozhodnutia. Hermitage postupne utlmila prácu v Rusku a preorientovala sa na iné trhy.

Ruské trestné stíhanie

V Rusku sa však v júni 2007 začalo trestné stíhanie proti predstaviteľom Hermitage, keď pracovníci bezpečnostných orgánov prehľadali moskovské kancelárie Hermitage Capital a advokátskej kancelárie Firestone Duncan.

V novembri 2009 vo vyšetrovacom väzení Matrosskaja Tišina zomrel 37-ročný audítor Hermitage Capital, Sergej Magnitskij, ktorý bol obvinený z daňových únikov. Predtým však Magnitskij obvinil predstaviteľov ruského ministerstva vnútra, že oklamali ruský štát o viac ako 200 miliónov dolárov.

Browder hovorí o politicky motivovanom procese

V júli roku 2013 Browdera súd v Moskve v neprítomnosti odsúdil deväť rokov väzenia za daňové podvody vo výške 522 miliónov rubľov. Browder sa ale odmietal zúčastňovať na súdnych pojednávaniach. Celý proces označoval za politicky motivovaný a tvrdil, že jeho cieľom je zdiskreditovať jeho i audítora jeho firmy Sergeja Magnitského, ktorý bol – hoci po smrti – uznaný za vinného.

Dva týždne po tomto súdnom procese Rusko oznámilo, že vyhlásilo po Browderovi medzinárodné pátranie. Británia, ktorej je občanom, ho však odmietala vydať.

V decembri 2017 bol Browder v Rusku odsúdený na ďalších deväť rokov väzenia za úmyselný úpadok a spôsobenie škôd štátu, ktoré predstavovali viac ako 3,5 miliardy rubľov.

Browder, ktorý kedysi bol jedným z „popularizátorov“ ruského trhu v medzinárodnej podnikateľskej komunite, teraz kritizuje investičné prostredie a systém ochrany majetku v Rusku. Opakovane vystupoval na kolokviách v rámci Svetového ekonomického fóra v Davose, na ktorých sa hovorilo o Rusku.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #madrid #zadržanie #Bill Browder