Kazachstan poslal 'dobrovoľníka' z Donbasu na sedem rokov do väzenia

Súd v Kazachstane poslal na sedem rokov za mreže 32-ročného muža, ktorý bojoval v radoch proruských separatistov na východe Ukrajiny.

30.05.2018 13:44
debata (24)

Pôsobil v jednotkách separatistov v meste Luhansk. Pred súdom zdôraznil, že nebol žoldnier, ale dobrovoľník, a že do oblasti Donbasu na Ukrajine odišiel brániť ruské obyvateľstvo.

„Nikita Stepin bol odsúdený za to, že sa zúčastnil ozbrojeného konfliktu v zahraničí,“ povedal agentúre AFP hovorca súdu.

Stepin bol tiež odsúdený na 20 rokov za dvojnásobnú vraždu, ktorú spáchal už po návrate z Ukrajiny do Kazachstanu.

V Kazachstane, ktorý napriek spojenectvu s Ruskom vníma so znepokojením ruskú podporu separatistov na východe Ukrajiny, prípad vyvolal pozornosť. Aj v tejto stredoázijskej krajine totiž žije početná ruská menšina, najmä v dôsledku blízkosti hraníc s Ruskom. Astana sa snaží udržiavať s Kyjevom a Západom rovnako dobré vzťahy ako s Moskvou, poznamenala AFP.

Konflikt na východe Ukrajiny si od apríla 2014 vyžiadal už viac ako 10-tisíc mŕtvych. Kyjev a Západ obviňujú Rusko, že separatistov vojensky podporuje, čo Moskva popiera.

Stepin vlani v júli v rodnom meste Temirtau zavraždil dvoch Azerbajdžancov – majiteľa autodielne, ktorý ho zamestnal a ktorému dlhoval veľa peňazí, a jeho príbuzného. Pri domovej prehliadke vyšetrovatelia našli dôkazy, že Stepin bojoval na východe Ukrajiny – vojenskú knižku, potvrdenie o povýšení a medailu Za oslobodenie Donbasu.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #kazachstan #Ukrajina #Donbas