Novinár Babčenko "vstal z mŕtvych"

"Bola to špeciálna operácia bezpečnostných zložiek," informoval Vasilij Hrycak, šéf ukrajinskej štátnej bezpečnosti (SBU) v priamom televíznom prenose v stredu podvečer.

30.05.2018 16:45 , aktualizované: 17:57
Babčenko Foto: ,
Ruský novinár Arkadij Babčenko (v strede), Vasilij Hrycak, šéf ukrajinskej štátnej bezpečnosti (vľavo) a ukrajinský generálny prokurátor Jurij Lucenko počas stredajšej tlačovej konferencie v Kyjeve.
debata (935)

Reagoval tak na takmer 24 hodín trvajúcu informačnú „bombu“ týkajúcu sa „vraždy“ Arkadija Babčenka, ruského novinára žijúceho v Kyjeve. V policajnej pasci sa podľa šéfa SBU ocitol jeden podozrivý z prípravy zavraždenia novinára. Ide vraj o „objednávku“ ruských spravodajských služieb.

„Bývalému účastníkovi antiteroristrickej operácie na východe Ukrajiny ponúkli 30-tisíc dolárov, ale príslušníci SBU mu zabránili vo vražde,“ vyhlásil Hrycak pred prekvapenými novinármi za prítomnosti stále živého Babčenka.

„Nech mi manželka prepáči. Olinka, prepáč, ale iná možnosť nebola. Operáciu pripravovali dva mesiace a ja som sa to dozvedel pred mesiacom. Výsledkom je podozrivý za mrežami,“ prehovoril Babčenko, keď sa prekvapujúco objavil pred kamerami.

Kontroverzia pri Alexandrovcoch

Ako už v minulosti tvrdil, opustil Rusko pre prenasledovanie spravodajskými službami za kritiku vládnej moci a podporu nepovolených demonštrácií. V minulom roku zverejnil obavy z možných útokov proti nemu i jeho rodine. Vycestoval do Prahy a následne do Izraela, aby nakoniec zakotvil v Kyjeve, kde v rámci programu krymskotatárskej televízie ATR moderuje reláciu Prime: Babčenko. Jeho smutne známym výrokom je vyjadrenie na adresu obetí leteckej tragédie v Soči v roku 2016. Vraj mu „nie je vôbec ľúto obetí“, medzi ktorými boli aj desiatky členov Alexandrovovho súboru smerujúci na ruskú vojenskú základňu v Sýrii pri príležitosti novoročných osláv.

Práve operácia polície bola reakciou na Babčenkove obavy. O tom, že bola podrobne rozpracovaná, svedčí napríklad „presvedčivé“ vyjadrenie Jaroslava Trakalo, hovorcu Ľudovej polície. Agentúre UNIAN ešte predtým, ako sa Babčenko objavili na stredajšej popoludňajšej tlačovej konferencii, tvrdil, že "vrah strieľal od chrbta obete, tromi výstrelmi zasiahol pľúca, srdce a projektily ostali v tele“.

Informačná pasca

Napriek dôkladnej príprave sa autori akcie hodnej bondovky predsa len dopustili chyby, keď sa napríklad výroky svedkov rozchádzali v tvrdeniach. Upozornil na to aj kyjevský politológ Michail Pogrebinskij, keď pripomenul, že manželka „obete“ tvrdila: „Bola som v kúpeľni, keď som začula rany a muža som našla v kaluži krvi.“ Pritom zdroj blízky ministrovi vnútra Arsenovi Avakovovi informoval, že novinára „zastrelili pred domom, keď išiel do obchodu kúpiť chlieb“.

Do nastavenej informačnej pasce padli viacerí. Či už nevedome, alebo ako aktéri „operácie“. A tak už niekoľko hodín po „vražde“ v rámci protiruskej kampane bolo Antonovi Heraščenkovi, exporadcovi ukrajinského ministra vnútra a dnes poslancovi parlamentu, jasné, že za tragédiou sú „ruské spravodajské služby, ktoré bránia informovaniu o skutočnosti v Rusku“. Ruskú „stopu“ nevylúčil v stredu ani ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman, ako aj šéf diplomacie Pavlo Klimkin citovaný portálom RBC. Dokonca o „ruskej stope“ presvedčoval Klimkin prítomných počas rokovania BR OSN v New Yorku.

Lavrov spomenul Skripaľa

„Ešte nestačili vyšetriť tragédiu a už ukrajinský premiér tvrdí, že sú, samozrejme, za ňou ruské spravodajské služby,“ reagoval pochybovačne aj ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov. Napriek kyjevskej „pasci“ stále platí, že Rusko nie prvýkrát čelí verbálnym a ničím nepodloženým obvineniam.

„Bolo tak v prípade predpokladanej otravy bývalého spravodajského pracovníka Sergeja Skripaľa a jeho dcéry, ako aj v prípade katastrofy malajzijského boeingu v Donbase,“ povedal Lavrov, podľa ktorého sa obviňovanie Moskvy stalo „smutnou módou“. „A to nie je koniec. Musíme sa pripraviť na nové provokácie,“ dodal ruský senátor Alexander Puškov pre portál Vzgľad. V informačnej pasci sa ocitli aj OSN, EÚ a OBSE, ktoré vyzvali Kyjev na „dôsledné vyšetrenie vraždy“. A napokon aj v Rusku sa začal podobný proces s odôvodnením, podľa ktorého „za niekoľko posledných rokov zahynulo na ukrajinskom území mnoho ruských občanov“ vrátane politikov a novinárov.

Zavraždení novinári na Ukrajine

17. septembra 2000 – Georgij Gongadze (31), kritik vládnych špičiek v čase vládnutia prezidenta Leonida Kučmu, známy z televíznych diskusných relácií. Telo bez hlavy našli v lese pol druha mesiaca po jeho únose.

16. apríla 2015 – Oles Buzina (44), zastrelený novinár a spisovateľ, "ukrajinský Vysockij“, sa pokúšal nájsť pravdu a dať po prevrate na Majdane ukrajinskému národu ešte jednu šancu na vyzdravenie.

2. júla 2016 – Pavlo Šeremet (46) bielorusko-rusko-ukrajinský novinár portálu denníka Ukrajinská pravda, ktorý sa pokúšal šíriť pravdu v Minsku, neskôr v Moskve a napokon v Kyjeve, kde zahynul na následky explózie svojho vozidla v centre metropoly.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

935 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #novinár #Ukrajina